Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Re: Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Příspěvekod Ivan-K » 16 čer 2025, 15:30

Grand Dink je v dnešnej dobe strašná obluda, kedysi sme to mali také otrhané, ale na jazdenie po dedine to stačilo, dnes by som do toho už nešiel aj z hladiska dostupnosti ND.

Skôr napríklad Hondu SH125, ak chceš väčšie kolesá...
Tak isto sa dá slušné peniaze zohnať velký Malaguti Madison 125, má 13" kolesá a je to ekvivalent pre Kymco Grand Dink, akurát aj na dnešnú dobu je velmi pohladný.
Robí sa klasický Madison 125, potom Madison 3 125 (to je facelift), je tam obrovský priestor pod sedlom a potom sa robí novy Madison 125 čo sú aktuálne modely, ale tie ťa nezaujímajú.
Ja mám Apriliu SR Max 125, čo je to isté ako Gilera Nexus 125, akurát Gilera býva väčšinou starší ročník, teda nemusí mať vstrekovanie a neviem po ktoré ročníky môže mať obe 14" kolesá a novšie majú vpredu 15"... Nevýhoda že nemajú tak velký priestor pod sedlom, nevojde tam klasická integrálka.
Drncá to aj tak, tie cesty sú katastrofa často...
Jeden Madison 3 125 máš na predaj (bazoš) v Breclavi, neviem ako to je pre teba blízko / daleko
Ivan-K

50+

Reputace: 8
Skútr / moto: Aprilia SR Max 125

Příspěvekod vojtechbrumla26 » 07 bře 2026, 09:44

Já mám NMAX 125 asi rok a půl a na každodenní dojíždění v městě i menší okresce to fakt stačí. Na dálnici bych to necpal, ale 80-90 km/h v pohodě drží, akorát do svahu to chce trochu dopředu šlápnout. Hodně záleží na tom co přesně jedeš a jak daleko.
Naposledy upravil krizik1 dne 08 bře 2026, 18:53, celkově upraveno 3
Důvod: Odstraněna možná reklama.
vojtechbrumla26

5+

Reputace: -1
Skútr / moto: Yamaha NMAX 125
Tuning / úpravy: bez úprav

Příspěvekod Šimon775 » 11 bře 2026, 00:43

Čau, nemá tu někdo zkušenost s Peugeot Django 125? Nejel jste na tom někdo? Už po něm nějakou dobu pokukuju, líbí se mi ten retro design, ale trochu se bojím, aby to nebyla jen taková designová frajeřina.
Šimon775

0+

Reputace: 0

Příspěvekod kerim7 » 11 bře 2026, 09:06

Zkušenost nemám, ale líbí se mi taky. Když koukám na parametry, je to stříkačka, 2,5/100 km, kotoučovka i vzadu, nádrž 8,5l je tak akorát, jen se mi zdá maximálka 90 km/h míň, než bych čekal. Ale to nejsou stroje na závodění. Nevidím tam nic, co by mne odrazovalo, takže dohodnout zkušební jízdu a do toho, ne?
kerim7

500+

Reputace: 70
Skútr / moto: Honda Vision, Honda CMX 500, byla Silvuška SW-T400
Tuning / úpravy: Obrysovky LED

Příspěvekod OndraCB » 11 bře 2026, 11:59

Koukni na databázi: https://www.motorkari.cz/motorkari/?act=motorky&scr=268&s%5Bmotorka%5D=Peugeot+Django
Je to opravdu pěknej retráč, ale výkon motoru je tragedie.
OndraCB

25+

Reputace: 1
Skútr / moto: Piaggio Medley 125 E5

Příspěvekod Ivan-K » 12 bře 2026, 17:28

Vôbec by som sa neobzeral po tých retro skútroch, kde ide hlavne o image...

Ked už chceš niečo kúpiť tak pozeraj po praktickej stránke - ked chceš aby to akotak šlo, tak potrebuješ výkon a ten zo vzduchom chladeného motora nedostaneš. Aj medzi vodníkmi sú silnejšie a slabšie a väčšinou platí že tam kde je nižší výkon je aj menšia hmotnosť skútra.
Potrebuješ aby mal skúter rozumný úložný priestor, ideálne ak má nejakú ochranu pred vetrom - napríklad velmi oblúbená HONDA PCX má tiež taký nízky štít v podstate iba okolo budíkov a každý na to žundre a mnohý aj vymienajú, druhé vysoké plexi stojí 80-120€...

Vyberať z čoho je, za tie peniaze nového vieš kúpiť niečo úplne iné, pri jazdenkách to isté... Alebo miesto nového Peugeota by som si radšej kúpil ojazdenú Forzu...
Ivan-K

50+

Příspěvekod kerim7 » 13 bře 2026, 09:26

Ono jde hodně o účel. Já mám Visiona na město a pojižďky v malém okolí a neměnil bych. Jít do Djanga, šel bych na lepší výkon byl bych spokojený taky. Na nákupy je k nezaplacení plotna na nohy, proto bych třeba Forzu nebo PCX nechtěl, jakkoliv jsou to dobré stroje. Opravdu jde o účel. A připouštím, že na cestování to s 8 kW nebude zázrak, to je jasné.
kerim7

500+

Reputace: 70
Skútr / moto: Honda Vision, Honda CMX 500, byla Silvuška SW-T400
Tuning / úpravy: Obrysovky LED

Příspěvekod Ivan-K » 13 bře 2026, 18:16

Ono to je tak že tam kde máš síce rovnú podlahu, čo je naozaj super pohodlne na nastupovanie, tam zasa nemáš priestor pod sedlom.
Ideálne je mať nahodený nejaký kufor a nie na každý skúter sa to hodí (myslím tie klasické kufre), takže sa musí kúpiť drahý originál retro kufor a ten často neoplýva objemom. Máš prilbu, máš nejaký batoh, v lete ideš ráno v bunde a poobede v tričku - toho úložného priestoru nie je nikdy dosť.

Ja na SR Max-e mám ten tunel celkom vysoký, ale zasa mám pod ním 15,5l nádrž, priestor pod sedlom je celkom velký, ale napriek tomu tam klasickú integrálku nedám, kufor mám 45l...

Zopakujem ak už mám kúpiť skúter, tak ideálne aj kde je ochrana pred vetrom a nech má aj nejaký priestor, čím väčšie kolesá tým lepšie, pretože čím menšie tým to viac drncá (Peugeot Django 125 má vpredu aj vzadu 12"), môj SR Max má vpredu 15" a vzadu 14" a sú skútre kde sú aj 16"
Výhoda menších kolies je že sa zasa môže motor posunúť viac dozadu a môže sa tým zväčšiť úložny priestor mierne. Lenže Django má zasa krátka rázvor, teda je to taký menší skúter, teda úložný priestor nemá ako narásť

Ked sa pozriem na tú cenovku, tak Peugeot Django 125 za 3500€ je asi nejaký blbý vtip, to si niekto kúpi fakt len pre image a potom ked zistí akú "h-o-v-a-d-i-n-u" kúpil tak to predáva na bazoši...
PS: kupcu by som ohodnotil asi takto - kúpi to niekto kto nejazdil na motorkách a nevie na čo sa má zamerať a kúpi to preto lebo sa mu to páči, zdá sa mu to zaujímavé
Ivan-K

50+

Předchozí

Zpět na Rady před nákupem skútru

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek