od Ivan-K » 13 kvě 2025, 19:42
Tak ja som nahodil Polini (pretože všetci dávajú Malossi)
A s výsledkom som maximálne spokojný, tie dráhy valčekov sú inak, maximálka je o chlp vyššia, ale zmenila sa dynamika a hlavne má iné otáčky...
S origo to šlo necelých 120 budíkových, ale bolo to na plné GULE, potom som dal Polini a 10,7g valčeky, šlo to jak utrhnuté, maximálka stúpla tiež, nech nejakých 125 na budíku, ale v rozmedzí okolo budíkových 90-100 to točilo vysoké otáčky a človek to nechcel moc trápiť. Tiež som si myslel že klesne maximálka, ale tá dráha pre valčeky to nakoniec vytlačí a ide to aj viac.
Potom som nahodil 13,5g a tá maximálka je povedzme niekde 120 budíkových, nemá to až takú dynamiku ako s 10,7g valčekmi, ale v pásme od 7000rpm to ide parádne a hlavne nie je problém ísť 100 (aj mierne viac) budíkových a nepripadám si že by som týral motor. Pri 120 budíkových to stále nemá max rpm, ale ani viac výkonu, ktorý by to roztočil. Možno mierným klesaním, alebo po vetre by to šlo aj 130 budíkových, ale to nie je absolútne podstatné.
Ked to porovnám origo variator vs Polini a ťažké 13,5g valčeky (kontrastná pružina je stále pôvodná), tak to je pružnejšie v tom pásme otáčok v ktorom treba a viem jazdiť o niečo rýchlejšie, s prehladom môžem udržiavať 100-vku na budíku.
S originál variatorom bola optimálna rýchlosť niekde skôr 80-90km/h budíkových
PS: takže asi tak čo sa maximálky týka to je nepodstatné, ale človek si vie dvihnúť cestovnú rýchlosť napríklad voči seriovému variatoru +10km/h budíkových a aj zlepšiť pružnosť, ale že by som povedal že kludne aj na dialnicu, tak to asi nie, ale komu stačí ísť tých 90-100km/h tak dá sa aj tak...
Ak by človek chcel jazdiť 110-120km/h budíkových, tak na to treba viac výkonu ako 11kW, teda nejaký väčší objem (min. 250/300ccm a viac)