Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Re: Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Příspěvekod Medvěd » 08 bře 2023, 19:43

moto.joker píše:Ale každý kdo zkusil menší kola, ví o těch výhodách. Větší obratnost v provozu je dost znatelná.

Měl jsem Leada a ten měl 10" kola. Bylo to úplně v pohodě a žádný problém nebyl. Myslím si, že ve městě a blízkém okolí na velikosti kol až tak moc nezáleží. A 12" nejsou zas tak malý.

Vespa má také 12" a nikdo si nestěžuje. Jezdí jich mraky a majitelé jsou spokojení. A našel bych jistě i více oblíbených modelů různých výrobců.

Myslím, že se u skútrů do města ta velká kola přeceňují. Pořád se jen mele cosi o stabilitě, ale je třeba brát také v úvahu o jakých rychlostech se bavíme. Velká kola = velký skútr a to může být ve městě dost nevýhoda.

Máme zkušenost s Maxonem 12" kola a Honda SH 125 16" kola. Rozhodně větší jízdní komfort na nerovnostech ve prospěch SH. Při normálním průjezdu městem bez pozorovatelného rozdílu v obratnosti (žádné divoké messengerské kličkování). Na druhou stranu moje ADV 14"+15" mě bouchá do páteře méně než SHčko. Jsouce po několika operacích plotýnek rozdíl opravdu poznám. Aneb důležitá je nejenom velikost kol, ale celková konstrukce a odpružení. A Vespa je, stejně jako Apple, kapitola sama pro sebe. Mimo to není pravda, že si na ni nikdo nestěžuje, právě ve spojitosti s malými koly ano. Prošel jsem hodně recenzí a diskusních fór když jsme kupovali skútr pro manželku.

A velikost je relativní, podle mne je SHčko malý skútr. Velké skútry s "omezeními" ve městě jsou až ty v kategorii "maxi".

panTerek píše:Ty a tvoje stěhovací žena. :D Moje žena má na stěhování mě a auto...

A tak to ta moje taky. Ale ježdění na skútru ji baví, jezdí denně, a proč si komplikovat život domluvami, když to zvládne s přehledem sama. Auto má vždy až jako druhou volbu, a mě využívá až při větších objemech do kombíka :wink:
Medvěd

100+

Reputace: 3
Skútr / moto: ADV350 a 4 další krásky

Příspěvekod Jantar » 08 bře 2023, 19:44

panTerek píše:Myslel jsem, jestli zkoušela jezdit na skútru s tunelem, kolikrát nechcou zkusit něco jinýho než na co jsou zvyklý. Jestli jste měsíc jezdili na skútrech s rovnou podlahou, tak jsi v prdi, to ji jen tak na tunel nepřesvědčíš.

Nee, byl to mix občas rovná podlaha občas tunel....

-- 08 bře 2023, 19:51 --

moto.joker píše:Tak ještě je tady varianta Kymco. Asi splňuje všechny požadované parametry. Rozhodně bys se toho nebál.

https://www.kymco.cz/skutry/125-200ccm/like-2-125i-cbs/

nebo "sportovnější" look

https://www.kymco.cz/skutry/125-200ccm/like-ll-s-125i-cbs/

Díky za tip, už nevím proč jsem Kymco i s tímto modelem vyřadil, vrátím se k němu. Možná proto, že za tyto peníze mám jinde vyšší výkon vodou chlazený a ABS.....

-- 08 bře 2023, 20:02 --

panTerek píše:Ještě mě napadl Peugeot Django, cena sice o pár tisíc vyšší, ale co by Jantar pro ženu neudělal... :mrgreen:

Já jsem Francouze na základě této dlouhé diskuse jednoduše vyřadil...... navnímal jsem, že nemají tolik uživatelů, podpory aj......
Jantar

5+

Reputace: 0

Příspěvekod goes » 08 bře 2023, 21:05

Uzivatelu budou mot dost kdyz v kategorii do 125 patri u nas dlouhodobe mezi 5-7 nejvetsich prodejcu…
ex Honda CB1000R, ex Piaggio MP3 500 LT Sport, ex Honda Forza 300, ex Kawasaki Versys 1000 SE GT, ex Honda Forza 300 atd :)
goes

750+

Reputace: 45
Skútr / moto: Honda X-ADV 2022 :)

Příspěvekod moto.joker » 08 bře 2023, 21:19

Jantar píše:Díky za tip, už nevím proč jsem Kymco i s tímto modelem vyřadil, vrátím se k němu. Možná proto, že za tyto peníze mám jinde vyšší výkon vodou chlazený a ABS.....

ABS jsem přehlíd. Chápu.

Ještě jsem koukal na to Liberty. A fakt nemá boční stojan. To mi hlava nebere.
Jedu a kochám se ...
Bylo: Honda SCV Lead 100; Suzuki Burgman 250; Skyteam Cobra 125; Honda CB 900F Hornet; Honda Dylan 125; Yamaha N-Max 125; Yamaha X-Max 250
Je: Honda Forza 350; Yamaha YBR 125
moto.joker

1500+

Reputace: 314
Skútr / moto: Honda Forza 350

Příspěvekod Britt » 09 bře 2023, 06:15

Kamarád tady v ulici opravuje motorky a zrovna o Kymco hovoří dost pochvalně. Dostupnost dílů je mnohem lepší než u frantíků, zpracování je prý také velmi dobré.
Britt

250+

Reputace: 15
Skútr / moto: SW T400 ABS

Příspěvekod Jantar » 25 bře 2023, 11:02

Ta vidím že "ideální" skútr podle požadovaných parametrů nenajdu, pohořím už na bezklíčkovém ovládání :) ......

Něco jsme konečně viděli (a tam jsem pochopil že pro naše potřeby opravdu ne ty skútry s malýma kolečkama). Žena okamžitě zamítla aktuální PCX s tím že to je masivní, okapotovaný a celkově hnusný - no vždyť jsem psal že nerada motorky :) . Tím jsme ovšem bohužel s Hondou skončili :( .

V podstatě jsem skončil velmi rychle pouze u SYMu, kde je za 80t Symphony ST 125i LC (neviděl jsem) případně ke zvážení za 65t o pálku levnější Symphony 125. No a proti němu ze značek Honda, Yamaha, Kymco, Piaggio a Peugeot mám už pouze Peugeot Tweet 125, který - jak tvrdí v testu (díky!) zde https://www.motorkari.cz/video/?v=83615 pro Peugeot taky vyrábí SYM :) .
Jantar

5+

Reputace: 0

Příspěvekod Medvěd » 25 bře 2023, 12:39

Když už nechceš SHčko, vzal bych, dle parametrů, Symphony ST 125i LC.

Za 15tis navíc máš o 1,1 kW víc (při tak malém výkonu to je poznat), ABS (na moto se vyplatí), o 2,1 litru větší nádrž (předpokládám, že spotřeba nebude o moc vyšší), je kapalinou chlazený, a koukám, že obě mají kufr za super cenu :wink:

Ten Peugeot skutečně vypadá jako kopie SYMu, ale pokud nejde o barvu (které nabízí jiné) a lvíčka na prsou, bych se mu raději vyhnul.

Ohledně výkonu - nedej na řeči typu "to stačí, "na co" apod. Když se na tebe lepí kamion, protože mu to jede o 1,3 km/h rychleji, a pak tě začne na úzké silnici předjíždět... A po předjetí samozřejmě zpomalí tak, aby jsi ty předjet nemohl :twisted:
Medvěd

100+

Reputace: 3
Skútr / moto: ADV350 a 4 další krásky

Příspěvekod Dano » 25 bře 2023, 13:23

presne,aj moja rada je-ber ten o niečo drahší,vodou chladený,zaplatíš o niečo viac,a žena bude mať lepší stroj,tá trocha výkonu naviac sa občas zíde :wink:
Dano

500+

Reputace: 41
Skútr / moto: Yamaha X-max 300 matná čierna

Předchozí

Zpět na Rady před nákupem skútru

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek