Přehled od AI
Motocykly musí mít boční odrazky (oranžové vpředu, oranžové nebo červené vzadu). Odrazky nesmí být dále než 1 metr od zadního okraje vozidla a vzdálenost mezi dvěma sousedními bočními odrazkami nesmí překročit 3 metry (případně 4 metry, pokud to konstrukce vozidla neumožňuje).
Umístění a barva
Přední boční odrazky: Musí být oranžové.
Zadní boční odrazky: Mohou být oranžové nebo červené.
Vzdálenost od zadního okraje: Nejzadnější boční odrazka nesmí být dále než 1 metr od zadní části motocyklu.
Vzdálenost mezi odrazkami: Mezera mezi dvěma sousedícími bočními odrazkami nesmí být větší než 3 metry. V případě, že to konstrukce vozidla nedovoluje, může být tato vzdálenost až 4 metry.
Další požadavky
Homologace: Všechny osvětlovací prvky, včetně odrazek, musí být homologované a v dobrém stavu, bez poškození.
-- 24 lis 2025, 19:13 --
Přehled od AI na dotaz ohledně veterána
Motocykly jsou při technické prohlídce kontrolovány podle aktuálních předpisů, které vyžadují zadní odrazky, nikoli boční. Technický předpis (Vyhláška č. 102/1995 Sb.) stanovuje pouze povinnost mít dvě zadní červené odrazky a jejich specifické umístění. Odkazy na boční odrazky se mohou týkat starších vozidel nebo norem jiných zemí, ale pro moderní motocykly v ČR platí, že boční odrazky nejsou povinnou součástí výbavy, i když je nelze namontovat na veterána v rámci pravidel pro STK.
-- 24 lis 2025, 19:18 --
Dál se v tom pitvat nehodlám. Na skútrech je mám od výroby, na ostatních moto ne. Kde jsou, zůstanou, dodělávat je nehodlám.
Hranatou na SHčko jsem sháněl, byl to docela problém (za lidský peníz). Nakonec pomohl Ali.
Jo, a strýček Google mi také našel otázku pro zkoušky techniků STK:
Motocykl kategorie L3 je vybaven bočními odrazkami třídy IA. Přední odrazka má oranžovou barvu, zadní odrazka má červenou barvu
A Hodnotíme jako důležitou závadu (B), protože boční odrazka může mít pouze oranžovou barvu.
B Hodnotíme jako důležitou závadu (B), protože boční odrazky jsou pouze u přípojných vozidel a motorových vozidel na 6 m.
C Nehodnotíme jako závadu, protože boční odrazka umístěná na zadní části motocyklu může mít barvu oranžovou a červenou
.... C) je správně