Po shlédnutí několika testů na YT, pročtení recenzí a zhodnocení možného přínosu jsem se rozhodl vyměnit tovární variátor u své Hondy za nový od Malossi (konkrétně Malossi Multivar 2000 v novém provedení od Scooter-tuningu za 3720 korun). Nedělal jsem žádné další dodatečné ladění, jen vyměnil přední řemenici s válečky a kontrastku vzadu za nové díly, dodané v sadě variátoru. Nyní mám tedy novou řemenici, 6 válečků o hmotnosti 10g a bílou kontrastku, vše ostatní zůstalo původní. S výměnou variátoru jsem měl pozitivní zkušenosti i z dob používání mého předchozího skútru (Maxon Optimus 125i) a proto jsem byl i nyní naplněn optimismem.
A musím potvrdit, že plným právem. Honda po výměně variátoru znatelně ožila, zejména v oblasti akcelerace. Se standardním variátorem se rozjížděla svižně do nějakých 80 km/h, kdy řemen vylezl na maximální obvod vpředu a pak už ztrácela trochu dech, protože ke zvyšování rychlosti už bylo nutné zvyšovat otáčky motoru. Při mé obvyklé cestovní rychlosti kolem 100 km/h tacho točil motor nad 8 000 rpm, při předjíždění šly otáčky až téměř k červenému poli. Větší stoupání zvládal skútr cca osmdesátkou a točil něco přes 7 000 rpm.
Po nasazení nového variátoru se razantně zvýšila akcelerace stroje, který nově zrychluje plynule a bez nějakých větších výkonových děr až nad 100 km/h. Akcelerace je ale zaplacena vyššími otáčkami, které se nyní pohybují mezi 7500 - 8000 rpm. Ovšem při ustélené rychlosti na obvyklé stovce tacho jsou otáčky motoru (samozřejmě dle konfigurace silnice) citelně nižší a pohybují se kolem 7000 - 7600 rpm. Přidání plynu má za následek ještě znatelnou akceleraci a zvýšení otáček na 8000. Skútr je schopen jet cca 110 - 115 km/h tacho při otáčkách do 8 000 rpm. Umí ale jet i rychleji, při 9 000 rpm se rychlost pohybuje kolem 120 km/h, výš jsem se nedostal, protože jsem k tomu neměl odvahu

. I větší stoupání nyní skútr vyjíždí rychleji a plynuleji - přírůstek rychlosti je v těchto případech cca 10 - 15 km/h při 8000 rpm. Přední řemenice Malossi má o něco větší průměr než řemenice tovární a jinak vyladěné vedení válečků, takže řemen může stoupat na větší obvod a o to víc roztáčet zadní řemenici - proto ten nárůst maximálky.
Vzhledem k tomu, že na skútru mám denní nájezd cca 100 km a pohybuju se převážně na rychlých meziměstských silnicích a občas i na dálnici, méně často akceleruji z nuly na křižovatkách, ale zato většinu času jedu ustálenou rychlostí tak, abych netvořil překážku v provozu. Tady je nový variátor velkým přínosem, protože rychlosti kolem stovky nyní znamenají nižší zátěž motoru a zřejmě i pokles spotřeby paliva, mnohem nižší pokles rychlosti v mírných stoupáních a rychlejší vyjetí větších stoupání. Skútr pružněji reaguje na přidání plynu, předjíždění pomalejších aut je o něco svižnější a dálniční jízda už neznamená takový nápor na motor. Uvidíme, jak se to projeví na opotřebení skůtru (hlavně hnacího řemenu) po delším čase.
Suma sumárum, nový Malossi v mém případě znamená nižší průměrné zatížení motoru, zvýšení průměrné cestovní rychlosti a snížení dojezdových časů do práce / dom, myslím, že investované čtyři tisíce za to stály.