Honda Forza 125 - přídavná světla

Diskuze o doplňcích a příslušenství. Pomoc s výběrem, rady a doporučení.

Honda Forza 125 - přídavná světla

Příspěvekod CzechDave » 23 zář 2024, 16:41

Ahojte,
čím dál častěji si všímám, že hodně strojů má namontována přídavná LED světla, obvykle to mají přišroubované k padacím rámům, někdy i na konzolích na tlumičích předních kol a používají to jako pomocné dálkovky / mlhovky. Má tu někdo prosím zkušenost s montáží takových světel na Forzu 125 / 300? Kam jste ta světla připevnili a jak jste řešili připojení k elektroinstalaci?
LED lampy se dají koupit i na českých skútrshopech, ale nějak mne neláká tohle šroubovat přímo do plastů kapotáže, na to je to trochu nestabilní a drahá sranda.
-------------------------------------
Babeta 207 (1982)
Jawa 23 Mustang (1980)
ex Maxon Optimus 125i (2022)
Honda Forza 125 Smart Top Box (2024)
CzechDave

50+

Reputace: 10
Skútr / moto: Honda Forza 125 r.v. 2024

Re: Honda Forza 125 - přídavná světla

Příspěvekod kerim7 » 24 zář 2024, 08:29

Ahoj, jen takový poznatek k tématu (ne k montáži):
Řeším přídavná světla na Rebelku a to proto, že LED dálková i klopená svítí skvěle, ale na rovném úseku. Jakmile se naklopí stroj do zatáčky, uřízne země kus světelného kuželu a není vidět, kam se jede. Vůbec, ty LEDky v podstatě nedávají žádné světlo periferně. Tak proto musím něco namontovat. Ptal jsem se na STK, jak k tomu přistupují. Prý pokud to má projít, musí být (samozřejmě) homologace a to na mlhová světla, samostatné zapínání a nejlépe s vypínačem s ikonkou mlhovek. A umístění v předepsané výšce a rozteči, což jsem zatím nezjišťoval, ale na těch rámech se to snad do tolerance při troše snahy vejde. A ptal jsem se na vyjížďce policajtů, jak k tomu přistupují. Jihočeši to prý neřeší, ale svítit ve dne andělskými kroužky se obhájit nedá, zatímco mlhovky v noci, i když není mlha, by se snad vysvětlit daly. Sháním něco s tou mlhovkovou homologací a pokud možno za přijatelnou cenu. A výkonově aby to nebylo přes 20 W. Kdyby měl někdo link, uvítal bych. Díky za další poznatky :-)
kerim7

500+

Reputace: 68
Skútr / moto: Honda Vision, Honda CMX 500, byla Silvuška SW-T400
Tuning / úpravy: Obrysovky LED

Příspěvekod Straub » 08 črc 2025, 07:39

Ahoj, na Forzu 125 jsem viděl přídavná světla montovaná hlavně na padací rám nebo na kovové části pod kapotou. Někteří je dávají i na držáky kolem tlumičů, což je pevnější než plast. Co se týče elektroinstalace, nejlepší je použít relé s pojistkou a napojit světla na baterii přes spínač na řidítkách. Plastové držáky opravdu nemají dlouhou životnost, raději něco pevného z kovu nebo speciální konzoly.
Straub

5+

Reputace: 0

Příspěvekod Ivan-K » 08 črc 2025, 20:25

Nedávaj tam nič, to je najlepšia rada...
Ked už musí to byť, tak iba na extra vypinač a tiež by si mal dodržať nejaké dovolené miesta montáže.
STK sa sprísnujú, tak to namontuj tak aby si plnil predpisy.

Prečo za seba hovorím nie? Lebo jazdím aj autom a mnoho motorkárov má kadejaké prídavne svetlá aby lepšie videli, ale 3/4 tých motorkárov oslnuje.
Ja by som im to okažite odlámal a zobral TP, mna nezaujíma že on blbo vidí, každá motorka je dosť bieda čo sa svetiel týka, ale prečo oslnuje druhých?
Ja ked potom niekoho zachytím kvôli nemu, tak ja budem mať problém
Ivan-K

25+

Reputace: 8
Skútr / moto: Aprilia SR Max 125

Příspěvekod kerim7 » 09 črc 2025, 08:28

Ivane, proto chci homologovaná světla a dodržet předpisy. Koupeno už mám, teď to zapojit. S tou bezpečností tě chápu, ale když nebudu vidět já, taky mohu někoho srazit. Spíš mě štve, že to takhle schválili do provozu, v těch zatáčkách je to fakt bída (na rovině paráda, 100% spokojenost).
kerim7

500+

Příspěvekod goes » 09 črc 2025, 08:43

samotna homologace nestaci. homologace znamena ze vec splnuje technicke pozadavky. pak musi byt typovka a to ze je kze legalne pouzit na konkretnim stroji. coz pochybuji ze to bude mit.
ex Honda CB1000R, ex Piaggio MP3 500 LT Sport, ex Honda Forza 300, ex Kawasaki Versys 1000 SE GT, ex Honda Forza 300 atd :)
goes

1000+

Reputace: 76
Skútr / moto: Honda X-ADV 2022 :)

Příspěvekod Ivan-K » 09 črc 2025, 11:10

Aby to bolo z hľadiska STK legálne, musí to byť na extra vypínač a potom podľa typu svetiel sa môžu namontovať podľa kritérií STK (napríklad výška od vozovky).
No sú to patálie, niekto namontuje ako prídavné svetlá, ktoré sú pracovné a tie pri jazde po verejnej komunikácii by mali mať nasadené kryty, aby v prípade nechceného zapnutia nedošlo k oslneniu.

Že všeobecne motorky svietia biedne je fakt, ale keď to prešlo schválením tak to je...
Sú aj autá čo svietia horšie a nikoho to neoprávnuje si namontovať svetlá a oslnovať iných.
Na autách je to teraz tiež móda meniť žiarovky za LED a svieti to často pánu Bohu do okie. A argument vodiča takéto auta, nikoho neoslnujem, nikto mi nebliká
Ivan-K

25+

Příspěvekod goes » 09 črc 2025, 13:43

Jedna vec je splnit technicke pozadavky (umisteni) a druha to odladit tak, aby to fungovalo a neoslnovalo, coz je u vetsiny motorek problem, jelikoz nemaji presne vymyzeni mserovani, pak si kde kdo koupi levne smejdy z ciny s CE na tom a fake papirem, nejak to nasroubuji, pak jim to stejne nepomaha ke sviceni ale oslnuje to kde koho.
Blbe na oslnovani je u motorek to, ze diky tomu se vyrazne hure odhaduje vzdalenost a rychlost toho stroje. Otazkou taky je, jak to pak projde pres STK, kor na skutru, kde to bude jasne videt, ze to tam nema co delat.
ex Honda CB1000R, ex Piaggio MP3 500 LT Sport, ex Honda Forza 300, ex Kawasaki Versys 1000 SE GT, ex Honda Forza 300 atd :)
goes

1000+

Reputace: 76
Skútr / moto: Honda X-ADV 2022 :)

Příspěvekod Ivan-K » 09 črc 2025, 23:08

V CZ sa STK tiež sprísnuje riadne, na SK platí , že akékolvek svetlo na vozidle musí fungovať, či originál či domontované a všetko musí byť v súlade s STK...
Minule niekto vyplakával na motorkári.cz že ho vyhodili na STK a on mal len iný "krajší" zadný držiak špz (bez osvetlenia špz) a bočné kufre ale na ktorých boli červené bočné odrazky.
V našich končinách musí mať vozidlo osvetlenie špz a na boku smú byť iba oranžové odrazky.
To že to dotyčný kúpil normálne v obchode nikoho nezaujíma, v obchode predajú čokolvek, aj komponenty neschválené pre náš trh
Ivan-K

25+

Příspěvekod kerim7 » 10 črc 2025, 07:51

Tak zrovna k těm bočním odrazkám. Na Rebelce je mám vepředu, oranžové. Žádná designová hitparáda, ale nechám je tam. Pro bezpečnost to může být plus. Parťák jezdí na podobném stroji, Kawa Eliminator 500 a ten má boční odrazky vzadu u RZ a jsou červené. Jen pro zajímavost, je to vidět třeba tady: https://www.motogaraz.cz/kawasaki-elimi ... white-2025
kerim7

500+

Příspěvekod Ivan-K » 10 črc 2025, 20:02

Tu by mali byť iba oranžové, ale na druhú stranu je možné že výrobca má na to udelenú výnimku a mala by byť poznámka v TP.
Aj ked sa v CZ nevydáva, tak na STK do neho vidia a mala by tam byť aj výnimka. Ak nie je tak je možné že ho na STK vyhodia a bude ich musieť nahradiť oranžovými.
Nechce sa mi Googliť presné pravidlá, je možné že aj tam je nejaká výnimka. Každopádne treba si to vo vlastnom záujme naštudovať ak sa zdá niečo nejasné
Ivan-K

25+

Zpět na Doplňky a příslušenství

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek