Ahoj,
Chtěl bych se vás zeptat, jestli byste náhodou nevěděli, kde je problém. Mám Hondu PCX 125 a měl jsem ho nedávno na 24000 km prohlídce a vyměnili mi řemen. Od té doby slyším v motoru pískání při dojíždění a rozjíždění. Ale pouze až když se motor zahřeje. Proto jsem nemohl podobné téma najít, protože pokud se jedná o nějaké pískání v motoru, tak každý to má právě za studena, ale když se motor zahřeje, tak dobrý. Já to mám přesně naopak. Vždy je to až tak po 5 kilometrech.
Abych to přesněji popsal, je to takové vlnové pískání v rytmu toho, jak se dotáčí motor, když zastavuji. Když už stojím a běží motor, tak už to nepíská. Při rozjezdu to dělá taky, ale vyšším tónem a je to o něco méně slyšet. Když naberu rychlost, tak to nepíská, ale je možné, že to jen přehlušuje motor a vítr.. Moc se v tom nevyznám, ale přijde mi, jako kdyby vibroval řemen, ale ten zase nevím, proč by pískal.
Dělám kurýra, takže skútr dostává zabrat a na prohlídky chodím každý druhý měsíc. Tak nevím, jestli to mám nechat až na další prohlídku nebo je to nějaký vážný problém a měl bych s tím radši jít hned.
Předem díky za případné rady.
Edit:
Mám už druhý skútr a ten samý problém po výměně řemenu ve 24000 km. Tentokrát to mám ale nahrané.
Zde odkaz na google disk: https://drive.google.com/file/d/16qWstN ... drive_link
Takové to pískání, co zní, jako cikády. Mám s tím už bohatou zkušenost a často to slýchám i u jiných PCX, které kolem mě projíždí. Ale musím říct, že už to trošku dělalo i před výměnou řemene. Jen o dost méně. Asi od 12000 km. Dost jsem se na to soustředil ze zkušenosti z předchozího PCX. ALe jak vyměnili řemen, začalo to být takhle hlasité. Při nízké rychlosti je to fakt koncert.
Jako nikdy jsem se sám nepodíval na variátor, ale dle mého logického a laického názoru se zde děje možná podobná věc jako u kola. Když u kola vyměním řetěz a dám ho na starý kazety, který už jsou sjetý od předchozího přetaženého řetězu, nebude to sedět a různě to na tom bude přeskakovat. Stejně tak i u toho skútr, ten řemen si ty tácky vybrousil na sebe, i na to, jak se časem natahoval. Pak když se tam dá nový řemen, tak to prostě ne úplně třeba sedí a dělá to bordel. Proč by to mělo pískat nevím, ale prostě takhle to píská.
Skútr jinak jede dobře. Tedy teď mi přijde že možná až moc dobře. Přijde mi po té výměně řemene, jako kdyby se mu přidal tak 1 kw. I když jak se to vezme. Skútr z nuly odpálí dobře. Pak mi přijde, že bjeho výkon jemně vadne mezi asi 50-60 km/h a pak, jako kdyby ožil a je schopen jet 100 km/h a ještě mít pořád trochu šťávy na zrychlování. A hlavně je divné, že skútr jede pořád na takové nižší otáčky, když je v nejvyšším záběru. To mi i dává pocit, že 90 - 100 km/h zvládá naprosto bez námahy. Což z výroby není. Před tím, když už jsem jel 90+ km/h, nechtěl jsem to tam držet dlouho, protože to už bylo dost vytočený.