Volná diskuze o skútrech, která tématicky nespadá do žádné z výše uvedených kategorií.
Odeslat odpověď

Průměrná cestovní rychlost u 125ccm a jejich celkový výkon

11 pro 2012, 19:42

Jak je to s průměrnou cestovní rychlostí u 125 ccm 4 taktů, dejme tomu u nějakého skútru od 7kW až po těch 11kW.
Já bych si představoval průměrnou cestovní rychlost, kterou bych mohl udržet po dobu např. 400 kilometrů v kuse (menší přestávky po např. 100 kilometrech) - 80 km/h (reálných, ne tachometrových).
Nicméně, někde čtu, že se pohybuje mezi 70 km/h a někdy ani to ne.
Jak je to s výkonem do velikých dlouhých kopců (např. 11% stoupání), je snížení výkonu o dost znatelné jako např. u 50ccm?
Jak je na tom 125ccm celkově tedy s cestovní rychlostí, některé jezdí i okolo 100+ km/h, ale většinou je to maximu, kdy už motor běží na plné otáčky a není dobré jet touto rychlostí celou cestu např. těch 400 kilometrů.
Myslel jsem, že 125 ccm je už pro cestování "nabušená" oproti 50ccm ve 4 taktu, ale co jsem tak pročítal fóra (beru v úvah hlavně i 125ccm s manuálním řazením), tak ta cestovní rychlost taky není zrovna velká (ale těch 80km/h by stačilo) a veliké stoupání mají taky docela veliký vliv.
Bylo by možné tedy počítat s cestovní rychlostí např. 80km/h a je pak tedy reálné ujet např trasu 400-500 kilometrů za cca 5 hodin (bez přestávek) - 7 hodin (bez přestávek)? Nebo jsem moc naivní. :D

Re: Průměrná cestovní rychlost u 125ccm a jejich celkový výk

11 pro 2012, 20:13

Od září jsem najel na pcx necelé 2 tisíce a proti 50, na které jsem najel skoro 20 tisíc je to velký rozdíl. Jedinou delší cestu jsem měl z Prahy na Velký Javor cca 180 km, bez problému trvale 80 - 90, maximálka těsně nad sto. Dalo by se to jet v kuse bez zastavení, ale bolela mi prd*l a nevydržím tak dlouho nečůrat :oops: . Takže někdo mladší by i těch 500 km určitě zvládnul ... Do kopců to táhne slušně, určitě jsem nebyl brzda provozu, ale ve dvouch nebo po dálnici bych si to netroufnul ....

11 pro 2012, 20:21

Já souhlasím taky,že člověk neni brzdou,vždyt na silnici máte povolenou rychlost 90km, a policajti jsou pak neuprosní a kor ženský,ty jsou uplně deb......žadný smlouvaní.Takže s 125 uplně v klidu,když to má ještě nějkých těch 11Kw tak se neni čeho bát.I na dalnici pokavad to jede 80km mužete,kamoš už kolikrát si to takhle mazal a v pohodě.
Na nějaké dlouhé výlety to je jasný s maxikem se to srovnávat nedá to pohodlí a rychlost když člověk potřebuje předjet,ale...když mám čas.... a nic mě netlačí,jedu a kochám se krajinou...prostě pohoda....
Naposledy upravil KYBLOS dne 25 bře 2013, 18:37, celkově upraveno 1

11 pro 2012, 20:29

Každá jede jinak, projdi jednotlivá témata, všude se řeší maximálka i cestovní rychlost ;-)

11 pro 2012, 20:40

Téma přesunuto do obecné diskuse

Kdo jezdíte na 125ccm napiště spíš konkrétní hodnoty. Tachometrových vždy, GPS jako bonus. S diskusí o pocitech jestli je to pro motor moc nebo málo daleko nedojdeme a bude to jen hodně obecná diskuse.

Za mě Honda PS125. 10,1kW. cestovní rychlost 80km GPS, kopec nekopec. 90km podle tachometru.

100km/hod podle tachometru se udržet nechá, určitě se nedá říct kopec nekopec nebo sám a ve dvou

11 pro 2012, 20:48

Samozřejmě každý rád svůj stroj pochválí, třeba i lehce nadnese, ale není důvod si zbytečně vymýšlet. Zkrátka běžná cestovní, kdy se ještě jezdec cítí v pohodě a motor se netrápí a pak event. zjištěnou maximálku na rovině - s poznámkou zda jde o údaje na budíku nebo GPS. Případně doplnit rozdíl v jednom x ve dvou, ale u 125 bude vždy rozdíl ve dvou citelný :wink:
Naposledy upravil Gandalf dne 11 pro 2012, 21:04, celkově upraveno 1

11 pro 2012, 21:02

2Gandalf. Předpokládám, že se pisatelé pokusí držet uzdu fantazie a příspěvky budou s reál hodnotami a strohé

11 pro 2012, 21:08

Já jsem střízlík, podle mi PCX (modernizovaný model) jede dle GPS max 110 km/h (do vlákna o PCX jsem dával i foto),běžně jsem jezdil v létě po rovině těch 80-90 km/h (GPS), kdy to mělo ještě kam růst. Ale zatím jsem v záběhu, tak to nedrtím na krev.

U 125ky furt hodně ovlivňuje parametr rychlosti (maximální i běžné cestovní), kdo na ni sedí. Hubeňour jako já lítá i s PCX. :D Ve Světě motorů psali, že s tím jezdili po dálnici 110-115 km/h, což předpokládám, že jsou tachometrové hodnoty. Takže to srovnování, co, kdo. na čem, kolik tady bude zajímavé čtení. :)

11 pro 2012, 21:18

Kolik vážíš ? Já mám nahej 80 kg a 105 km/hod tacho maximum, ale je fakt, že se asi na rychlosti projeví každé kilo navíc ...

Jo a tachometr ukazuje minimálně o deset víc než reál (pokud teda radary u silnic měří dobře ... )

11 pro 2012, 21:24

tydeet > Cca 62-65 kg, teď jsem trochu přibral, v létě to bylo méně, ale přes 65 jsem nebyl nikdy. Rovnou můžu napsat, že jsem ani moc nevyrostl, měřím 176 cm, takže při těchto parametrech jsem rád, že mě z PCX nezfoukne protijedoucí kamion. :D Ale zase mám dobrý top speed i bez úprav na skútru. :)

EDIT: Neměřím to radarem, ale mám GPS tachometr a trasovač (Holux GPSport 245).

11 pro 2012, 21:37

Citace - tyjo
To je zase téma, já jezdím z bodu A do bodu B kochám se jedu a až dojedu tak dojedu

Přesně tak :) Já jezdím z radosti z jízdy a kochání se krajinou a je mně úplně jedno, jestli jedu 80, 90 nebo 100 km/h :D
A nejraději jezdím mimo velké tahy po okreskách a vychutnávám si jízdu v klidu :wink:
Naposledy upravil saimon1 dne 11 pro 2012, 21:43, celkově upraveno 2

11 pro 2012, 21:37

A je jasno .... 15 kilo váhy dolů a jedu minimálně o 10 kiláků rychleji !!! To by na mně mohlo fungovat líp než manželčiny poznámky ....

11 pro 2012, 22:06

Tak já za jediného skútra tady na foru....a to Yamaha X City 125 10,8kw - maximum tachometr 115km a pohodová cestovní jizda někde kolem 80 - 90km....

11 pro 2012, 22:25

Ono je těžko říci jaká je cestovní rychlost. Když pojedu po rovině a mimo dálnici, tak při dodržování max. povolené rychlosti pojedu stejně jako auto. V pohodě těch 90 km/h udržím. Jiné je to na dálnici. Co se týká kopců se zatáčkami, např. jako u nás, tak se taky lze srovnávat s auty. Na dlouhých stoupácích je to samozřejmě zase jinak. V globále se ale na 125-ce dá cestovat i na delších trasách. Viz. i zde na fóru borci co jeli do Chorvatska, do Alp apod. A potom, nikdo si určitě nekupuje 125-ku na trhání rychlostních rekordů. Kdo však odjezdil nějakou dávku km na padesátce, ocení podstatný rozdíl mezi ní a 125kou. Co jsem jel na padesátce hodinu, jedu 40 minut..... :wink:

11 pro 2012, 22:44

Když tak koukam na prvotní dotaz a výpočet trasy 400 km - 5 hodin,tak mam strach jestli tazatel neměl na mysli průměrnou rychlost....

Cestovní rychlost 80-90 mimo obce myslim neni problem,ale tu v obcích samozřejmě dost snížíš a taky ji neudržíš v každym kopci/zatáčce,pokud se tedy bavíme o skutečné rychlosti.

Pokud se budeme bavit o průměrné rychlosti 80-90 km/h,tak to na 125 ccm nedosáhneš....leda na dálnici,ale po okreskách ani omylem. Když jedu po okreskach na průměr 85,musim mimo obce jet 100-120 a v obcích taky celkem překračovat limity.....a to mam 250 ccm a je to na ní už celkem zápřah. Ano šlo by jet jako bezmozek rychleji,nebrat na nikoho a nic ohledy,ale to už neni normální jízda zdravě uvažujícího člověka......a ve finále bych zjistil že se mi průměrná rychlost zvedla o 7,3 km/h a mohl jsem bejt na 250 km dlouhé trase 7 krát mrtvej a jen náááhodou to vyšlo........to zato nestojí.

Takže bych trochu oddělil vnímání cestovní a průměrné rychlosti a u silnějších 125 ccm by se průměr mohl pohybovat kolem 70-75 km/h....
Odeslat odpověď