Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobavení

Diskuze o čemkoli.

Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobavení

Příspěvekod pan.smith » 02 čer 2011, 13:26

Možná se moje následující zkušenost bude hodit i dalším lidem, kteří byli na operaci očí a zároveň by uvažovali podobně jako já.

Přibližně před dvěma lety jsem byl na laserové operaci očí. Z původních cca. 6 dioptrií mám nyní 0. Ihned po operaci mi na klinice dali potvrzení o tom, že jsem zákrok prodělal a pro výkon pracovní a řidičské činnosti již nepotřebuji brýle ani kontaktní čočky. Už před dvěma lety jsem šel na magistrát a už na informacích mi říkali, že to není jenom o tom, dát jim tu zprávu, požádat o výměnu řidičáku a za dvacet dní si pro nový přijít. Jakmile jste totiž jednou zařazeni v kategorii s omezením - a je jedno jestli tam v harmonizačním kódu máte naslouchadlo, brýle nebo kontaktní čočky nebo třeba protézu, tak přeřadit Vás do kategorie bez omezení nemůže jen tak někdo na přepážce. Je potřeba projít správním řízením, kde na základě lékařské zprávy (pozor, pouze od obvodního lékaře) posoudí zdravotní stav a rozhodnou o přeřazení do kategorie bez omezení. Protože v té době byl magistrát zavalen jednak přestupky a navíc ještě probíhala velká výměna starých řidičáků, upozorňovala mě úřednice, ať počítám s tím, že to celé bude trvat poměrně dlouho. Na správních řízeních toho prý mají hodně a tak mám opravdu počítat s těmi plnými 30 dny na vydání rozhodnutí a výměna řidičáku kvůli náporu lidí na výměnu taky plných dvacet dní. Navíc vše samozřejmě až po vyšetření (a hlavně zaplacení) posouzení od obvodního lékaře. Tak jsem si říkal, že byť chci mít věci v pořádku, tak na to kašlu a že si prostě i nadále nechám v peněžence tu kartičku "průkaz nositele kontaktních čoček" a když bude problém, tak ukážu ji. Během dvou let mě v autě několikrát stavěli, vždy jim stačilo sdělení, že mám čočky, potvrzení jsem ukazoval jenom jednou. Úřednice mi soukromě radila, že v zásadě toto stačí a není v tom problém, ale ten může nastat v zahraničí. Harmonizační kódy jsou totiž mezinárodní a např. v Německu policajti fakt nemusí vědět, že to co jim ukazuju, je česky nadepsaný průkaz nositele kontaktních čoček.

Uplynuly dva roky, a já i vzhledem k tomu, že například v případě nehody by s tím mohl být potenciální problém, jsem se rozhodl to začít řešit. V zimě jsem uvažoval navíc i o tom, že si současný béčko rozšířim na velkou motorku. Našel jsem shodou okolností v lednu akci na řidičák na velkou moto za 4.990 a tak jsem si říkal, že když už k tý obvodačce pro potvrzení stejně musím, tak že to vyřeším při jednom. Už v autoškole mi radili, aby až budu u tý obvoďačky, tak jí upozornil na to, ať tam výslovně uvede "skupina An + B - bez omezení". Jinak že by se klidně mohlo nádherně stát, že pro Béčko by mi v kartě řidiče zůstala a pouze pro An by ji vyškrtli a na řidičáku samozřejmě nechali dále zapsanou. Ověřoval jsem, že zdravotní potvrzení pro autoškolu vydrží něco kolem 9 měsíců, takže i když se přihlásím v lednu, kdy se nejezdí, tak není problém v tom, když to dodělám až v květnu. Autoškolu jsem po odložení termínu (den předtím zatkli kvůli korupci asi 14 z 20 komisařů v Praze 8) ) napoprvé udělal a pamatujíc si ještě informace z doby před dvěma lety běžel magistrát.

V této chvíli jsem tedy potřeboval dvě věci, jednak vyškrtnout z řidičáku omezení na brýle a kontaktní čočky a hlavně samozřejmě zapsat skupinu A. Toto se ukázalo, jako navzájem neskloubitelné. Sympatická úřednice v zácviku mi za přitakání své školící kolegyně řekla, že nějdřív musím na správní řízení s žádostí o přezkoumání a až s rozhodnutím jdu požádat dolů o nový řidičák. Protože je sezóna, tak jsem se jí snažil přesvědčit, že ať uděláme řidičák An, ať můžu jezdit a já si během toho paralelně vyběhám to správní řízení a pak si zase podám žádost o výměnu. To mi řekla, že nejde, protože na novém lékařském posudku mám že jsem bez omezení, kdežto v kartě stále s omezením. Bohužel tak není jiná varianta, než jít nejdříve do správního řízení a postupovat postupně.
Na správních řízeních o dvě patra výš byl o něco málo méně milý úředník, všechno mi řekl, ale zádrhel nastal v prvním momentu. Lékařská zpráva totiž pro správní řízení tohoto typu nesmí být starší 30 dnů. Tady je rozdíl oproti termínu pro nové řidičské oprávnění. Poradil mi, že mi doktorka nemusí dělat úplně nové (zaplatil bych znovu za vyšetření), ale ať ke stávajícímu uvede aktuální datum kontrolního vyšetření, orazítkuje a podepíše. Už jsem viděl, jak tam přijdu, on mi to odtrhne jako originál pro správní řízení, tím sice projdu, ale nebudu mít potvrzení pro zápis skupiny do řidičáku o dvě patra níž. Uklidnil mě, že si jen udělá kopii a originál mi nechá. Byl fér, říkal, že by mi to klidně mohl udělat na počkání, protože na to má šablonu, ale systém mu to nedovolí, protože žádosti musí zpracovávat postupně (kvůli nemožnosti urychlení), ale že to samozřejmě nebude trvat zákonných 30 dnů, ale ať si za tři dny přijdu a rozhodnutí bude hotové. Vše proběhlo v pořádku, aby ale rozhodnutí vstoupilo v platnost a nabylo právní moci, je třeba se vzdát práva odvolání (tohle už jsem znal, když jsem registroval skútra z Itálie jako dovoz - úplně ten samý postup - i když lehce úsměvný) Rozhodnutí bylo a já se opět vydal o dvě patra níž, pro podání žádosti o výměnu řidičského průkazu. Problémem se ale ukázaly být dva úkony v registru řidičů najednou:-) Normálně totiž v případě úspěšného složení zkoušek požádáte o vydání nového (resp. zapsaní nové skupiny), ale starý vám zůstává. U mě ale nastala změna. Tím, že jsem podepsal vzdání se práva odvolání na správní řízení, toto vstoupilo v platnost a já měl stejně za povinnost do 10 pracovních dnů odevzdat řidičák k výměně. V této chvíli se řidičský průkaz nenechává, protože podle správní řízení již skutečnosti uvedené v kartě a řidičském průkazu nejsou v souladu a jakákoliv změna v systému tak bez toho, aby vám starý vzali není možná. Pokud chcete jako já jezdit a hlavně třeba z magistrátu ještě i legálně odjet, musí se jít cestou náhradního řidičáku. Do toho vám ale ještě další skupinu nezapíšou, ale pouze vyhodí harmonizační kód. Úřednice sice změny v systému udělala, ale neuložila, takže náhradní řidičák, který vytiskla tam omezení opět měl. Nutno podotknout, že celý systém je nastavený tak, že úředníkovi opravdu neumožňuje vydat ani třeba dva náhradní doklady anebo řidičák současně s náhradním dokladem. Takže jsem musel podepsat žádost o skartaci toho špatně vytištěného náhradního, ten se v systému odepsal a úřednice mi již vystavila nový správně vyplněný. Byla s ní sranda, říkala, že hlavně musí dávat pozor na to, aby mi do tý žádosti o nový nezapomněla napsat tu skupinu A, abych si ho nepřišel vyzvednout a všichni jsme se pak nedivili, že harmonizační kódy jsou sice prázdné, ale skupina A nikde:-) Žádost mám podanou, tak uvidíme:-)
Aktuálně: Gilera Runner 200 ST
Dříve: Piaggio NRG MC2; Gilera Runner 50 SP

Obrázek
Uživatelský avatar
pan.smith

250+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 328
Registrován: 13 kvě 2009, 18:16
Bydliště: Praha 8
Skútr / moto: Gilera Runner 200 ST (2011)

Re: Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobav

Příspěvekod Huskyman » 02 čer 2011, 13:59

uaaaaa maso ...no aspoň víme kam jdou naše daně :evil:
Huskyman

25+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 41
Registrován: 13 dub 2011, 13:52
Bydliště: Praha
Skútr / moto: KTM 950 Adventure, Kymco People 250

Re: Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobav

Příspěvekod ScooterMarty » 03 čer 2011, 02:32

Tak to fakt slušnej model... :mrgreen:
dříve guttata
Martin, 608 463 502, Profil na Motorkáři.cz
Suzuki Burgman 400 '10 "Sněhurka"
Jezdím za Obrázek
Uživatelský avatar
ScooterMarty

500+
 
Reputace: 1
Příspěvky: 652
Registrován: 30 črc 2009, 01:50
Bydliště: Praha 10
Skútr / moto: Suzuki Burgman 400, L0, bílá
Tuning / úpravy: Topcase, turistické plexi,

Re: Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobav

Příspěvekod 1975ak » 03 čer 2011, 07:44

Loni jsem si rozšiřoval papíry z A150 na A neomezeně. Zkoušky jsem dělal na skůtru a v dokladech tedy
mám A 150 rok 1994 bez kodu
A1 2010 s kodem na omezení pro automat převodovku,
A 2010 s kodem na automat převodovku
To znamená, že do 50 ccm mohu jezdit i na klasicky řazených přibližovadlech :-)
Skůtr je na šrot (SPZ k prodeji)
Malaguti Blog 150 r.v. 2010, Najeto 5xxx km PLUS 15465 km na KEEWAY FOCUS.
Nejdál do Chorvatska a zpět na Keeway Focus 50 ccm -2009SOLO a na Malaguti Blog 150ccm TANDEM-2011.
NEJDE MI SZ - mejl ak1975@post.c z
Uživatelský avatar
1975ak

500+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 689
Registrován: 14 čer 2010, 13:22
Bydliště: Šalingrad
Skútr / moto: skútr Malamut Blog 160
Tuning / úpravy: otáčkoměr, 2 blinkr, přední 12V zásuvka

Re: Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobav

Příspěvekod wictor » 03 čer 2011, 14:04

pan.smith: to je jak nějaká telenovela :? Držim palce ať už to máš úspěšně za sebou a žádost bude schválena a vyřízena.... to by jeden nevěřil .... :shock:
Uživatelský avatar
wictor

Moderátor
 
Reputace: 43
Příspěvky: 3782
Registrován: 16 črc 2009, 21:00
Bydliště: Praha
Skútr / moto: HONDA SW-T 400

Re: Operace očí - výmaz v řidičáku + rozšíření A - pro pobav

Příspěvekod pan.smith » 12 čer 2011, 20:01

Díky, mám to zdárně vyřešené:-) olééééééééé
Aktuálně: Gilera Runner 200 ST
Dříve: Piaggio NRG MC2; Gilera Runner 50 SP

Obrázek
Uživatelský avatar
pan.smith

250+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 328
Registrován: 13 kvě 2009, 18:16
Bydliště: Praha 8
Skútr / moto: Gilera Runner 200 ST (2011)


Zpět na Volná diskuze

 
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 9 návštevníků