Suzuki Burgman 400 - niekedy neštartuje

Aneb když něco nefunguje tak, jak má...

Suzuki Burgman 400 - niekedy neštartuje

Příspěvekod Lapko » 25 črc 2009, 11:30

Zdravim vas. Mam asi mesiac Suzuki Burgman 400 r.v.2006 Najazdene nieco cez 12 000km
Problem som startovanim som si po prvy krat všimol tento tyzden. Namontoval som do scootra lacny cinsky alarm a zapojil som ho priamo na baterku. Vsetko bolo vporiadku az do chvile ked som sa rozhodol nastartovat. Z pravej prednej strany sa ozivalo len cvakanie relatka a ziadne startovanie. Niekolko krat som vytiahol kluc skontroloval ci mam hore bočny stojan a vsetko zopakoval ale stale nic stale len ten zvuk zopinania neakeho rele. Hned ma napadlo ze to bude tym alarmom tak som ho odpojil ale nepomohlo. Asi po 10 minutach nervozity som vymontoval baterku a pochvili znova zapojil, zhodil som scootra z hlavneho stojana otocil klucom a nastartoval... Asi o den neskor sa mi to zopakovalo, po prejdeni asi 80km som zastal na benzinke natankovat a znova len cvakanie ale stym ze uz som nemusel baterku vyberat a po chvili skuter zas normalne nastartoval. Prosim vas stretol sa stym uz niekto ? Neviete mi poradit co by som mal skontrolovat, moze to byt zaoxidovany kontakt niekde ? Akurat si neviem vysvetlit ze vacsinou nechce naskocit ked ho mam na hlavnom stojane.
Ešte ma napadlo že mi dovtedy nefungoval ukazovatel zatiahnutej pohotovostnej brzdy na palubvke, ako som montoval ten alarm tak som si vsimol ze su povytiahnute kabliky z čidla (2ks), tak som ich pripojil, a uz to zacalo fungovat. Moze to mat nieco spolocne stymto problemom?
Dik za kazdu radu.
Uživatelský avatar
Lapko

50+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 76
Registrován: 02 črc 2009, 10:10
Bydliště: Dubnica nad Váhom - Trenčín SK
Skútr / moto: Suzuki Burgman 400 K7
Tuning / úpravy: Kufor Givi Maxia 55l lux B, Vyhrievane rukovete, valčeky Dr.Pulley, Stroboskopy, Dvojcestny alarm Sentinel 1100, Vyhrievane sedadlo

Re: Suzuki Burgman 400 - niekedy neštartuje

Příspěvekod Gullwing » 27 črc 2009, 13:26

Ve startéru je cívka, která vysouvá pastorek a zároveň slouží jako stykač. Tzn, když zmáčkneš startovací tlačítko, tak napájíš jen tu cívku. Ta potom sepne kontakt, který napájí přímo startér, který je připojen přes tento kontakt napřímo z baterky. (je to proto, protože startovací proud je v řádu desítek až stovek ampér) Tobě tedy funguje ta cívka (cvaká) ale nespíná ten kontakt. Takže buď ta cívka vysunuje málo a "nedošáhne" až na kontakt, nebo je kontakt opálenej, nebo spíná a nejde do startéru šťáva - tedy kábl mezi baterkou a startérem. I když se bude zdát že ten kábl je chycenej dobře tak doporučuji ty spoje očistit. Doopravdy ty ampéry potřebují nějakou větší kontaktní plochu. Vzhledem k tomu, že píšeš, že jsi na baterku zapojoval ten alarm tak bych si tipnul, že je chyba tam.
Teoreticky by se mohl i kousat startér. Jsou tam jen bronzová futra, která se vyběhají a rotor zakopne o stator. To by se dalo poznat tím, že by se hřál.
Pokud je tedy baterka OK (slabá baterka se může také takto projevovat) tak si nemyslím, že to má něco společného s ostatní elektrikou.
no, doufám, že nekecám už sem to neměl rozhozený asi 100let,..
Uživatelský avatar
Gullwing

1500+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 1659
Registrován: 24 dub 2007, 14:21
Bydliště: Praha 6
Skútr / moto: Suzuki B400 K8

Re: Suzuki Burgman 400 - niekedy neštartuje

Příspěvekod Lapko » 27 črc 2009, 14:54

Tak mam nove zistenia. Vcera som bol pojazdit a problem sa neprejavil ani raz a to som niekolko krat zastal a zhasol motor.

Dnes rano som sa vybral do prace, pridem k skutru vlozim klucik otocim a zas len cvak od rele. Niekolko krat som to zopakoval ale stale rovnaky vysledok. Rozhodol som sa teda do skutra vlozit druhu bateriu, (povodnu o ktorej som si myslel ze odisla, ale pretoze som den predtym nechal rozsvietene omylom parkovacky ked som zamkol riadenie- <poloha klucika uplne vlavo>, tak sa uplne vybila a ja som nasledne kupil novu Banerku. Odvtedy mam dve). Skuska startovania s druho bateriou: otocenie klucika a zas len cvak a startovanie nikde. Zhodil som skuter zo stojana otocenie klucika a nastartovanie na prve pretocenie...

Po ceste do prace som pocul nieco hrkotat a tak som zastavil na parkovisku. Prekontroloval som kufor co mam pozicany a zrejme som ho dobre nezacvakol do drziaka. Postavil som skuter na hlavny stojan, zhasol motor, zamkol som poriadne kufor do drziaka a idem nastartova, opat sa zopakovalo len cvaknutie rele, hned som dal skuter z hlavneho stojana dole a start na prve pretocenie. Celu cestu do prace som rozmyslal nad tym. Ved na hlavnom stojane nieje ziadna poistka proti nastartovaniu ako na bocnom !?
Prisiel som do prace, zaparkoval a odlozil som si veci ale stale mi to nedalo. Vratil som sa ku skutru vlozil klucik (skuter na hlavnom stojane) otocim a start na prve pretocenie startera.
Je teda mozne ze je niekde zly kontakt a skuter ked je na hlavnom stojane (zadne koleso ostane vo vzduchu) ten kontakt sa prerusi z dovodu napnutych el. kablov a skuter nechce naskocit. Akonahle dam skuter dole zo stojana, skuter dosadne na zadny tlmic, zopne poriadne vadny kontakt a uz startuje...
Teraz to uz chce len najst vadny kontakt... :?:
Uživatelský avatar
Lapko

50+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 76
Registrován: 02 črc 2009, 10:10
Bydliště: Dubnica nad Váhom - Trenčín SK
Skútr / moto: Suzuki Burgman 400 K7
Tuning / úpravy: Kufor Givi Maxia 55l lux B, Vyhrievane rukovete, valčeky Dr.Pulley, Stroboskopy, Dvojcestny alarm Sentinel 1100, Vyhrievane sedadlo

Re: Suzuki Burgman 400 - niekedy neštartuje

Příspěvekod ilicc » 21 říj 2018, 06:19

Ahoj ako ti dopadol tem problen stym startom? mam presne ten isty len mne to skor nastartuje ked je to na stojane. Burgman 2001 Len ja som menil starter koli tomu mesiac mi to jazdilo a zasa nic. tak aby som vedel naco sa mam zamerat vdaka. A este som si vsimol ze mi funguje nefunguje ulazovatel teploty chladiacej kvapaliny. ked funguje tak to naskoci a uz ked je to nastartovane tak ked aj nefunguje tak motor ide normalne
ilicc

5+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 6
Registrován: 16 zář 2017, 09:23
Skútr / moto: Suzuki burgman 400 K1


Zpět na Technické problémy se skútry

 
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků