Menší výlet na SK. Tentokrát na cenduru

Fotogalerie a videa ze společných akcí, srazů a vyjížďek.
Pravidla fóra
Umístěním obsahu na toto fórum strvzujete, že jste jeho autorem a prohlašuje provozovateli, že umístěním a zpřístupněním takového obsahu prostřednictvím tohoto fóra nebudou neoprávněně zasažena autorská práva třetích osob ani jiná práva a oprávněné zájmy třetích osob (např. právo na ochranu osobnosti fyzických osob) a nebudou porušeny obecně závazné právní předpisy.

Menší výlet na SK. Tentokrát na cenduru

Příspěvekod Stanley Henkl » 20 dub 2015, 13:03

11. 4. 2015; 338,4 km, účastníci zájezdu – my dva , psáno pohledem a rukou baťůžku.
Na první větší výlet roku 2015 vyrážíme v 8 hod. ráno z Přáslavic směr Uherské Hradiště, Slavkov, Hluk a jiné malebné vesničky jižní Moravy za cílem hrady Beckov a Čachtice. Hrad Beckov jsme si nevybrali náhodou, pro vysvětlení, jednak název Beckov nečtěte s „v“ na konci, ale čtěte po slovensky s ou, tedy Beckou. A proč tedy Beckov? Slovy a heslem mého dědečka zo Slovenska – Už som prešiel Trenčín, Beckov, neviděl som väčších ceckov. A tak vyrážíme hledat ty větší cecky.
Hranice protínáme na hraničním přechodu Strání/Moravské Liéskové. K prvnímu cíli dne (hrad Beckov) jsme přifrčeli cca v 10 hod. Posnídali jsme na malebném náměstí (baťůžek nachystal vynikající obložené housky) a vyrazili směr hrad do prudšího kopce. Cestu k hradu lemoval krásný židovský hřbitov se zachovalými náhrobky a bylo znát, že k nim stále někdo chodí, neboť na mnoha z nich ležely kameny, což je obdoba nošení květin a svíček na hrob tak, jako to děláme my. Po zaplacení vstupného 3,5 € na osobu jsme si vyšlápli na strážní věž, odkud byl nádherný výlet do okolí. Hlavně tedy na dálnici a Tesco sklady, ale našly se i nějaké ty kopcovité scenérie. Je třeba říct, že toto Slováci vážně posrali. Nádherný hrad, ale kolem něj 21. století jak vyšité. No co se dá dělat, pracovní místa jsou nutná a dojet z té Žiliny do Blavy taky nejde pořád „postaru“.
V 11 hod. začínala prohlídka s mladou milou průvodkyní, historie hradu je zajímavá a dochované pozůstatky zdobných prvků na fasádě a kolem oken vypovídají, že svého času to byl nádherný hrad, který si kouzlo dochoval podnes. Ale, zase jistá slovenská perlička, v místech, kde se předpokládá, že byly panské paláce, je zbudovaná kavárna, ano, vkusně, dřevěná, ale člověk si říká, proboha proč? A pak se mi dostává odpovědi, aby takoví kávoví závisláci jako Staník si měli kde koupit to své presso, protože ani nemrkl a už stál ve frontě
Okolo 12 hod. vyrážíme směr Čachtice, GPS ukazuje dojezd 20 km, zadali jsme přímo hrad Čachtice. Přes Nové město n. Váhom nás navigace vede kolem dlouhé, rozsáhlé zahrádkářské kolonie. Ale pozor, není to ve stylu zbouchaných umakartových budek, jaké známe u nás. Krásné chatičky, růžově kvetoucí stromy (botanikovo srdce by asi plesalo, u mě plesalo jen to srdce ženské, nevím, co to bylo, ale kvetlo to krásně). V Čachticích nás GPS navedla směr vesnice Višňová. Zde je cesta tak úzká, že je vjezd větším autům a busům zakázán. Později jsme zjistili, že jsme jeli krapet špatně, ale stálo to za to. Jednak, najednou se před vámi v zatáčce zjeví podjezd bez jakéhokoliv upozornění, kde se sotva vleze auto a my tam potkali Land Rovera s vlečkou, potom projíždíte lesem, kterým protéká řeka jen pár metrů od silnice a zatáčka střídá zatáčku a když už konečně někam dojedete, zjistíte, že jste vlastně jeli špatně, stojíte pod skálou, vidíte Čachtický hrad a cestu směr hrad, na kterou by si netrouflo možná ani ostré enduro…Nějak mi to neštimovalo, a tak jsme se zeptali projíždějících cyklistů, jak teda na ten hrad…no, museli jsme se vrátit směr vesnice Čachtice, kde jen pár metrů od zatáčky směr vesnice Višňová je ukazatel na hrad po asfaltové cestě( jak říkali cyklisti). Ale nelitujeme, projížďka několika kilometrů po úzké cestě byla skvělá. Nicméně, ani cesta na hrad po té asfaltce nebyla tak jednoduchá, spoustu lidí si to štrádovalo pěšky a proč by někdo uhýbal, když za ním něco vrčí, a nějaké to kamení a přírodní smetí (listí, větve) se na cestě taky našlo a ani toho asfaltu tam moc nebylo. Smrčka jsme nechali na nejspodnějším místě parkoviště u hlídací budky, cvakli 1 € a mohli si tam i odložit věci. A na motorky jsou nachystaní, mají desku pod stojan, protože tam stojíte na makadamu. Na hrad to byl výstup asi ještě tak na 15 min, což v motohadrech nebylo úplně ono a to bylo možná max. 20 stupňů, ale scenérie z kopce a hradu stály za to.
Asi ve dvě odpoledne vyrážíme směr domov, žádné extra cecky jsme za celý den neviděli, na zpáteční cestě neděláme nic jiného, jen máváme a plácáme rukama ve větru, protože ten den vyjela se svým páníčkem snad každá motorka v republice. Den zakončujeme první grilovačkou letošního roku a říkáme si, že na to, že to byl jen krátký jednodenní výlet, stálo to za to.
Kompletní fotogalerie ZDE:
http://stanhenkl.rajce.idnes.cz/Slovens ... 11.4.2015/ :wink:
Suzuki Burgman 650
Suzuki V-Strom 650
Tel.: 776498775
Uživatelský avatar
Stanley Henkl

250+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 262
Registrován: 25 zář 2012, 15:39
Bydliště: Olomouc.
Skútr / moto: Suzuki Burgman AN 650, Suzuki DL 650 V-STROM.

Zpět na Srazy a vyjížďky

 
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků