Výběr 125ccm skútru - obecné téma

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod TUNER » 25 srp 2016, 12:43

kirmakX6on píše:ad rychlost -- já nechtěl maximálku sto+ kvůli tomu, že chci jezdit nad sto ..to jsem nikde nepsal :-) Ostatně nad sto můžu jezdit jen po dálnici a po ní budu jezdit jen pár km ..a na pár kilometrech si časově nepomůžu, že pojedu 105 místo 95. Já chtěl co nejvyšší maximálku kvůli rezervě. Pokud má skútr napsáno, že jen s obtížemi dosáhne sto, tak si myslím, že je nespolehlivý třeba i při 90 a další věc je to přetěžování, na které jsem ani nemyslel, ale určitě skútr přetěžovat a ničit nechci. No ale právě to je důvod, proč by měl být schopen víc než sto! Když skútr může jet třeba 110+, jak píšou o nmaxu tak by mu "denně 80-90" (dle silnice a povolené rychlosti) nemělo dělat snad žádný problém, tj. měl by takto jezdit nepřetížen a měl by schopen tuto rychlost udržet i s větrem, s nákupem nebo do mírného kopečka. Možná jsem pesimista, ale já spolehlivou rychlost, kterou mám "garantovánu" a skútr navíc neničím, odhaduji o 20 km/h níž od maximální. Neváhejte mě nicméně poučit, jak jsem říkal, nemám se skútry a motorkami zkušenosti. :-) ..zatím mi to ale přišlo jako nedorozumění :-)
(..jinak vždycky když jsem psal o rychlostech, měl jsem na mysli tachometrové rychlosti)

..další věc je, aby to pevně sedělo na vozovce i v těch břečkách zimních nebo s menší námrazou. Naproti tomu třeba jak to tlumí nárazy pro mě asi až tak důležité není ..přijde mi, že v Praze a nejbližším okolí ty silnice nejsou tak strašný.


Jakou vypovídající hodnotu má tachometrová rychlost,když každý skútr proměřuje jinak ? To si v klidu můžeš pořídit číňana,který ti v 80ti ukáže že jedeš 100 a budeš spokojenej že je na tachometru 100 a přesto tě budou všichni na okreskách předjíždět ?

Žádný skútr/motorka ti na náledí a v břečkách nebude sedět,na to rovnou zapomeň. Jízda v těchto podmínkách je o kvalitním pneu a hlavně opatrnosti a přizpůsobení jízdního stylu těmto podmínkám.

Naopak odpružení je celkem důležité. Někdo rád sportovní jízdu,sáhne po tvrdším odpružení,někdo rád kochačku a klidnou jízdou si pluje krajinou,nebo překonává kočičí hlavy ve městě kde ho skútr nevydrncá. Aby jsi pak nebyl zklamaný a bolavý ;-)
Můj mazel je Škoda 130 - 1,8 T..........ostatní je druhořadý...:-D

Malaguti MAX 250ObrázekPiaggio X9 500ObrázekT-MaxObrázek
Uživatelský avatar
TUNER

2500+
 
Reputace: 202
Příspěvky: 3747
Registrován: 02 říj 2006, 21:36
Bydliště: Plzeň
Skútr / moto: Malaguti F12 50 + 250 - T-Max
Tuning / úpravy: F-12 50 - závoďák na okruhy - Phantom MAX do práce - T-Max pro radost :)

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod zdeny65 » 25 srp 2016, 15:55

TUNER:trefně napsaný.Když si vlákno ještě jednou projedu,tak toho kluka ani nechápu.Chce skutra,na motorce jezdit neumí,nesmí to vážit víc jak on,protože ho to položí,nechce jezdit sto,protože se stejně bojí,hlavně,aby měl držák na navigaci,protože se ztratí po pár metrech.A ještě jízda v zimě.No tvl.,to je opravdu psycho....
A tenhle týpek chce kroužit okolo komína a v Práglu.Sorry,ale začnu jezdit jinudy,asi po poli a koupím cenduro.Vždyť to je neřízená střela.
A hlavně neví kdo je to myslivec.Ještě,že jsem jen sportovní rybář...
Pro další objasnění prosím jen SZ.
A pěknej víkend!V sobotu jedu na Jihlavu,někdy ráno,tak kdyby měl někdo společnou cestu....
zdeny65

250+
 
Reputace: 46
Příspěvky: 399
Registrován: 31 črc 2015, 19:44
Bydliště: Starý Vestec
Skútr / moto: Bylo-klasika,Yamaha Majesty 400,možná FJR 1300
Tuning / úpravy: CNC páčky,vestavěný systém nabíjení,nově laděný zadní tlumiče pérování,tankvak

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod Mirus1 » 25 srp 2016, 18:09

Takže opět má práci admin, tunerovi jsem už psal. Podle mě jsou to možná tak 1-2-3 domluvení týpci, kteří to tady z nějakých důvodů neustále ničí. Já asi vím zhruba o co jde, ale nemám to zatím potvrzeno na 100%, takže se vyjadřuji alespoň takhle. Už několikrát jsem psal, že chodím i na jiná fóra, ale tohle jsem ještě nikde neviděl...Tady v minulosti muselo proběhnout něco moc nepěkného....
Uživatelský avatar
Mirus1

750+
 
Reputace: 189
Příspěvky: 820
Registrován: 27 zář 2014, 06:44
Bydliště: okr.Jesenik
Skútr / moto: Sym Joymax GTS 125i Sport

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod stretavka » 25 srp 2016, 18:24

Tak teď se kocúr odhrabal.

Lock
Každá náhoda se musí pečlivě připravit.....
Uživatelský avatar
stretavka

250+
 
Reputace: 317
Příspěvky: 496
Registrován: 21 črc 2011, 12:36
Bydliště: Budweiß
Skútr / moto: Aprilia Leonardo 125/Honda Hornet 900
Tuning / úpravy: série

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod zdeny65 » 26 srp 2016, 13:17

Ups.Trochu zagůglit by to chtělo.
zdeny65

250+
 
Reputace: 46
Příspěvky: 399
Registrován: 31 črc 2015, 19:44
Bydliště: Starý Vestec
Skútr / moto: Bylo-klasika,Yamaha Majesty 400,možná FJR 1300
Tuning / úpravy: CNC páčky,vestavěný systém nabíjení,nově laděný zadní tlumiče pérování,tankvak

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod kirmakX6on » 26 srp 2016, 15:26

tak já nevím ..zkoušel jsem v práci odpovědět přes mobil, vypadalo, že se to odeslalo, ale nakonec zde nic není. Nevím, jestli je to chyba na mé straně nebo to bylo smazáno (v soukromé poště ale nic nemám, fórum není zamčené, blokovaný nejsem... zkusím to nyní z počítače a naposled :-) )

1.
s nikým domluvený na ničem nejsem a nic zde ničit nechci. Kdo si to myslí, ztotožňuje jinakost se sabotérstvím a zbytečně si kazí nervy.

2.
TUNER píše:Jakou vypovídající hodnotu má tachometrová rychlost,když každý skútr proměřuje jinak ? To si v klidu můžeš pořídit číňana,který ti v 80ti ukáže že jedeš 100 a budeš spokojenej že je na tachometru 100 a přesto tě budou všichni na okreskách předjíždět ?
to mě nenapadlo ..myslel jsem si, že všechny skútry i auta nadsazují zhruba stejně, se zanedbatelnými rozdíly :-) Ve vlákně o nmaxu nicméně píšou lidi, co to měřili, že nadsazuje oproti GPS jen velmi málo a tudíž považuji za nepravděpodobné, že by nadsazování různých strojů různě cokoliv změnilo na tom závěru, že nmax je výkonný ve srovnání s konkurencí

TUNER píše:Žádný skútr/motorka ti na náledí a v břečkách nebude sedět,na to rovnou zapomeň. Jízda v těchto podmínkách je o kvalitním pneu a hlavně opatrnosti a přizpůsobení jízdního stylu těmto podmínkám.
ok, to jsem též neuvážil, že jízda v zimě je nejvíc ovlivněna pneumatikami a ty lze vyměnit na každém stroji :-) To tedy mění argumenty o stabilitě nmaxu víceméně jen na argument levnosti -- protože na rozdíl od některých jiných má nmax tyto kvalitní pneu v ceně.

zdeny65 píše:Chce skutra,na motorce jezdit neumí,
nikdo přece neumí jezdit dřív než začne jezdit, ne? Dneska jsem byl nmaxe vyzkoušet a bylo to popravdě trochu trapné, když jsem točil plynem naopak než se má ..a ještě trapnější když jsem přískokama vyjížděl. Při zpáteční cestě jsem byl ale o dost jistější :-) A po cestě MHD dom jsem se stavil pro knížku autoškoly :-D
(a aby bylo jasno - já nechci skútra jen tak z prdele, že se mi to líbí ap. Já ho potřebuji kvůli dojíždění, abych netrávil denně 3 hodiny v MHD/čekáním na spoj, když se jde z nového bydliště do práce dostat do 20 minut/cesta)

zdeny65 píše:nesmí to vážit víc jak on,protože ho to položí,
já si pamatoval jen to, že mě před deseti lety pokládala ta motorka, na které jsem jezdil v autoškole. Nmax byl ale při naklánění velmi lehký a vůbec se nebojím, že by mi dělal problémy v tomto ohledu ...jeho lehkost byla hlavní příjemné překvapení hned po tom, že je tak velký. Na druhé straně, když jsem ho chtěl zvednout za řidítka na zadní kolo a otočit na místě, tak to se mi nepovedlo..zas až takto lehký nebyl. Tzn. když ho chci otočit na co nejmenším poloměru, musím prostě vést. Třetí překvapení bylo uplně jiné hodnocení barev dle obrázků a pak naživo (třeba podle obrázků se mi bílá vůbec nelíbila, naživo se mi líbila nejvíc ..ale zůstanu u titanu, protože jsem chtěl hlavně, aby to bylo nevýrazné). Zbytek byl asi dle očekávání...možná u toho odpružení jsem čekal, že bude lepší, ale jak už jsem psal, toto mně osobně vadit nebude.

jinak v ymoto byli velmi příjemní a dokonce mně řekli, že když se jim vrátím za 30 minut, tak nemusím nic platit za vypůjčení.
kirmakX6on

5+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 9
Registrován: 21 srp 2016, 10:26

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod misacinec » 26 srp 2016, 21:13

Ja mám červený NMax, ale rozmýšľal som aj nad titánovou farbou. Je veľmi pekná a hlavne netradičná, lebo príklad biele sa robia takmer všetky typi skútrov. Určite s kúpou tohto skútra nespravíš chybu. ;)
Yamaha NMax 125
Uživatelský avatar
misacinec

100+
 
Reputace: 5
Příspěvky: 149
Registrován: 26 bře 2016, 00:16
Bydliště: Hlohovec, Slovensko
Skútr / moto: Yamaha N-MAX 125 ABS červená metalíza
Tuning / úpravy: Kufor Shad SH39, reflexné prúžky, zásuvka na 12V/USB, kryty rúk/vyššie plexi/deflektor/brdové páčky/kryt spínačky a viečka palivovej nádrže, reflexné polepy Yamaha

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod pytlak01 » 27 srp 2016, 21:07

kirmakX6on: No, myslím si, že jsi se rozhodl - nmax. :-)
Já osobně bych ho určitě nevzal. Mě se nelíbí (připadá mi jako zmenšený kříženec klasické motorky a maxiskútru pro teenagera) a zdá se mi nepraktický. A pokud jsem na něm viděl někoho jet, tak mi připadal, jako na hračce. To je ale můj, čistě subjektivní pohled.
Uživatelský avatar
pytlak01

50+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 57
Registrován: 12 čer 2016, 20:55
Skútr / moto: PIAGGIO Medley 125 iGET ABS

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod Desper » 28 srp 2016, 18:25

kirmak: Já tu svou nerozhodností štval taky pár lidí :D a uvažoval jsem nmax,pcx,medley,fly a vzal nakonec SH. Taky jsem nikdy nic před tím neřídil a přijde mi, že ovládat skutr je skoro jednodušší než kolo (s nadsázkou).

Proč jsem vzal SH? Velká kola jsou super, skútr po kvalitní silnici úplně pluje, navíc v akci s kufrem v ceně a pod sedlo se vejde přilba akorát. A pak zrcátka jsou naprostý luxus, který jsem u jiného skútru neměl (ale to věřím, že upravit jde), navíc živost motoru a spotřeba. 80 to jede na tak lehkou ruku, že fakt mám problém se držet pod při zajíždění rukou točím něžně ale snadné to není :D , kopce ani vítr mu nevadí, startuje bleskově.

Uvažoval jsem o Medley, ale tehdy se blbě získával a na SH se mi jelo o poznání lépe, ačkoliv Medley má asi lepší odpružení, trochu víc místa na nohy a víc místa pod sedlem.

Mým obrovským favoritem byl NMAX je fakt skvělé ovladatelný, skvělé brzdy, ale příšerná zrcátka pro mě (ani podle prodejce jsem komfortu s SH nedosáhl ani z daleka) a ty vibrace v řídítkách mi přišla zvláštní (vzhled však super), malá kola se musí víc točit, ale sedí pěkně.

PCX se mi moc líbí, ale ta úzká kola a absence ABS mě odradily. Zas když budeš jezdit opatrně, tak nabídne skvělou výbavu, léty prověřené zpracování, místo pod sedlem a absolutně nejnižší spotřebu. Navíc cena je luxusní.

Co mě na SH (a vlastnictví skútru obecně) trochu zarazilo jako skutrovou lamu:
Skútry s plochou podlahou víc fučí, čím vyšší tím fučí víc a plexi na ni nevypadá zdaleka tak hezky jako na NMAX a PCX. Obecně mi přijde, že jakoby skutr nasal z boku vítr k podlaze a přesměroval ho na mě, ale na těch "sportovních " zas není ochrana kolen zepředu tak si nevybereš. Musí se s tím u skútru počítat.
Můžeš chtít prostor pod sedlem ale s nákupy pozor, motor je blízko a z vody vyrobí za čtvrt hodiny čaj a z másla vodu :D
Pérování je docela tvrdé, jde si s tím však pohrát, zas pro tebe je každá širší silnice v dobrém stavu doslova dálnicí.
Po delší štrece těch míst kam dát nohy fakt moc není, to nmax a pcx mají výhodu.
Jako začátečník jezdím zatáčky asi o dost pomaleji než auta, to se učím vychytat. Chce to při výběru koukat jak moc se můžeš naklonit.
Odkládací prostor u nohou je tak akorát na mobil a je to dost férový plast co se jednou asi urve a určitě tam bude zatékat.
Chce to řetěz koupit ke skútru, budeš se o něj hodně bát :)


Snad ti to trochu pomohlo, každý však má jiné preference. Z osobní zkušenosti ti doporučuji si vybrat a než budeš kupovat, tak pronajmout na více dní a zaměstnat ho tak, jak by sis život s ním představoval. Kroužit pár km kolem prodejny řekne něco, ale ne všechno. Aktuální počasí, silnice v okolí prodejny, provoz atd dost ovlivňují tvůj výběr.
Desper

100+
 
Reputace: 4
Příspěvky: 235
Registrován: 13 kvě 2016, 08:48
Bydliště: Olomouc
Skútr / moto: Honda SH125i 2016

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod Jirka2 » 28 srp 2016, 19:09

Winterwolf píše:Pokud budeš 125 "týrat" pořád nad 100km/h tak ti za chvíli odejde.

Přesně tak!Mám SHčko a 100 na tacho je fakt trápení,samozřejmě skůtr tu rychlost udrží ale jak dlouho,spotřebu při těchto rychlostech radši nebudu rozebírat...optimum 80-85.
Jirka2

25+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 25
Registrován: 26 pro 2015, 09:45
Bydliště: Rychnovsko
Skútr / moto: SH 125i ABS

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod misacinec » 28 srp 2016, 20:29

pytlak01 píše:kirmakX6on: No, myslím si, že jsi se rozhodl - nmax. :-)
Já osobně bych ho určitě nevzal. Mě se nelíbí (připadá mi jako zmenšený kříženec klasické motorky a maxiskútru pro teenagera) a zdá se mi nepraktický. A pokud jsem na něm viděl někoho jet, tak mi připadal, jako na hračce. To je ale můj, čistě subjektivní pohled.

To by ma zaujímalo v čom je podľa teba NMax nepraktický? A na motorku sa to teda ozaj nepodobá, asi si ešte motorku ani nevidel. :D Inak je vzhľad viac menej rovnaký ako majú teraz hádam všetky maxiskútre, len je NMax samozrejme menší. ;)
Yamaha NMax 125
Uživatelský avatar
misacinec

100+
 
Reputace: 5
Příspěvky: 149
Registrován: 26 bře 2016, 00:16
Bydliště: Hlohovec, Slovensko
Skútr / moto: Yamaha N-MAX 125 ABS červená metalíza
Tuning / úpravy: Kufor Shad SH39, reflexné prúžky, zásuvka na 12V/USB, kryty rúk/vyššie plexi/deflektor/brdové páčky/kryt spínačky a viečka palivovej nádrže, reflexné polepy Yamaha

Re: xenter vs. nmax vs. sh vs. ?

Příspěvekod pytlak01 » 28 srp 2016, 23:39

misacinec: Jasně jsem uvedl, že se jedná o můj, čistě subjektivní pohled. Jestli jsem viděl motorku nebo ne tady řešit skutečně nebudeme. Mimo toho, že se mi nelíbí mi vadí jeho velikost (právě to, že se podobá zmenšenému maxiskútru považuji za hendikep - vydává se za něco, čím není). Vadí mi malá kola, vadí mi neuzamykatelná příruční schránka (to je ale maličkost). Když jsem ho zkoušel, tak mě nijak neoslovil.
Ale nemá cenu se dohadovat. Každý má jiné preference, každému se líbí něco jiného. A podle toho si také skútry kupujeme. Kdyby se nám líbilo to stejný, stačil by jeden model skútru ....
Uživatelský avatar
pytlak01

50+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 57
Registrován: 12 čer 2016, 20:55
Skútr / moto: PIAGGIO Medley 125 iGET ABS

Aprilia Scarabeo 125 (2007)

Příspěvekod pateson » 31 srp 2016, 18:11

Ahojte,
co si myslíte o tomto stroji s ohledem na cenu?
https://motorky.bazos.cz/inzerat/637294 ... 5-2007.php
Na dojíždění 15-25 km denně + sem tam dále
Projel jsem se asi 20 km ve dvou jízdách, jede rovně a v poklidu, včetně panelovky.
KM samozřejmě nejsou zaručeny, rez moc vidět není. Vypadá, že vše (kromě digitálních hodin - baterka) funguje. Tel. dotaz do servisu mě pouze varoval před kovovým klepáním motoru, které by mohlo znamenat nutnou výměnu - nic takového ovšem neslyším. Myslím, že to jelo solidně potichu. Dovoz letos z Francie, již přihlášeno, prodávající jedná velmi solidně
pateson

0+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 3
Registrován: 29 srp 2016, 19:05

125 Skůtr z druhé ruky

Příspěvekod Kukikuca » 01 zář 2016, 21:20

Zdravím, je mi 16, dělám řidičák na moto 125 ccm a zvažuji jaké koupit. Potřebuji na dojíždění do školy (6 km), něco vyřídit do města (cca. 25 km) a občas do Ostravy (cca. 50 km). Plánuji někdy také delší výlety. Vzhledem k mým finančním možnostem jsem se rozhodl pro moto z druhé ruky. Kvůli úložnému prostoru jsem se rozhodl pro skůtr a mám dva hlavní adepty: Peugeot Satelis 125 a Honda S-wing 125. Mám 187 cm a vážím cca. 70 kg. Na skůtr mám 30 - 40 tis. Za ty peníze seženu oba. Ještě jsem uvažoval o PCX, ale pouze o modelu 2014, což je ale od 50 tis. U Peugeotu mě odrazuje spotřeba. Co mi prosím poradíte? Popř. jestli mi může někdo doporučit jiný skůtr? Děkuji. :)
Kukikuca

0+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 4
Registrován: 30 srp 2016, 13:52

Re: Aprilia Scarabeo 125 (2007)

Příspěvekod JRM66 » 01 zář 2016, 23:39

No tých 15tkm určite má, ale otázkou je že po koľký krát? :lol:
MOTO: BMW R 850R.95tkm, teraz 105tkm Piaggio Liberty 125 m.02 Maslová metla. cca. 45tkm teraz cca.65tkm Beverly 250 RST-ie 04 silver Italka.kauf.27tkm, aktuál 50tkm Dalšie BV250-300ie Tourer čierna z CZ teraz už white pearl 566. Viva Piaggio! BV 350 ST
JRM66

500+
 
Reputace: 74
Příspěvky: 725
Registrován: 08 říj 2015, 18:22
Bydliště: Totalitna EU. v panelaku zatiaľ
Skútr / moto: BV RST 250ie BV-300 Tourer BV-350 ST
Tuning / úpravy: Vymenena pôvodna brzdova kvapalina!

PředchozíDalší

Zpět na Rady před nákupem skútru

 
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků