Skuter celorocne

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Skuter celorocne

Příspěvekod NIDECKER93 » 16 úno 2021, 15:51

Zdravim,

Uvazujem uz dlhsie nad myslienkou pouzivat skuter na kazdodenne dochadzanie do prace (2 x 4km), nakup, atd. Ide mi hlavne o prakticke vyhody a o to aby som auto nestartoval na taky kusok, denne prejdem do 10km na 3 starty...

Najvac sa mi pozdava PCX od Hondy, nejaky lepsi konkurent?

Zaujimaju ma info od ludi co jazdia celorocne. Predstavu mam taku, ze by som na nom nesiel len v dnoch ked bude nasnezene na ceste. Tuto zimu by to bolo tak cca 10x kedy by som nesiel.

Celorocne parkovanie pred bytovkou:
Pouzivat plachtu? V lete? V zime? Aku?
Hrzda? Neviem ako su skutre voci tomu chranene ide mi hlavne o jazdu v zime po posolenych cestach nasledne striedanie teplot +-.
Zabezpecenie? Zamok na kotuc, alarm, retaz, co pouzivate?

Oblecenie:
Mam dobre oblecenie z motorky, ale na skuter by som ho nechcel pouzivat, chodit by som chcel v civile vratane topanok, aby som len zosadol a siel kde treba, bez vyzliekania a obliekania

Na bundu, mikinu, tricko (podla rocneho obdobia) si predstavujem neprefuk/nepremok, kvoli dazdu a chladu,
nieco taketo:
www.fullgas.shop/oblecenie/nepremokava- ... a-acerbi...

Prilba a rukavice budu z motorky to je bez problemov.

Este nejake info a postrehy, ktore by som mal zvazit? Jazdi niekto takto celorocne?

Dakujem
NIDECKER93

5+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2021, 15:47

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod duky5 » 16 úno 2021, 16:28

Mám dve úvahy. Pri tvojom využití by som rozmýšľal aj nad elektro skútrom, aj tu na fóre sú už nejaké skúsenosti.

Oblečenie chápem že nechceš z motorky, pozrel by som si značku tucano urbano, je to výrobca moto oblečenia pre "commuterov", teda tých čo dochádzajú do práce - to oblečenie vypadá ako civilné, pritom má bezpečnostné prvky a chrániče ako klasické moto oblečenie.
Honda ADV350 Obrázek

Gilera Nexus 500 Obrázek, dlhodoby priemer za cca 77 000 km
Uživatelský avatar
duky5

1000+
 
Reputace: 106
Příspěvky: 1195
Registrován: 27 kvě 2011, 17:33
Bydliště: Bratislava
Skútr / moto: Honda adv350

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod keto » 16 úno 2021, 17:36

PCX je dobrý skútr, jednoho mám v garáži.
Dělají se speciální deky, kde vlezeš v civilním oblečení a jsi chráněn, dělá to i výše zmíněná firma tucano urbano.
Každé zabezpečení je dobré, ale žádné není vše řešící a když to někdo bude chtít ukrást, tak to ukrade, takže jedině pojištění to jistí.
Při celoročním provozu po slaných cestách tě rez nemine, ta se ráda tlačí i když se jezdí jen sezónně.
S parkováním venku neporadím, mám garáž, ale když jedu na delší dobu někam, tak si beru plachtu už kvůli tomu, abych měl stroj suchý, když potřebuji jet třeba hned po dešti.
Uživatelský avatar
keto

1000+
 
Reputace: 70
Příspěvky: 1137
Registrován: 24 zář 2010, 07:45
Bydliště: Ludgeřovice
Skútr / moto: Forza 350, NC 700X, SH 300i, Aprilia Scarabeo 200i

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod Citelis » 16 úno 2021, 17:43

Jezdím celoročně po Praze. Nebo teď jedu druhou "zimní sezónu". Zkoušel jsem i jednu cestu po sněhu a dá se to, když je člověk připraven.
Vzhledem k současné zimě, ale reálně uvažuji o přechodu na yamahu tricity 300 - dneska si myslím kroutím 15tý den v autě a už mě to nebaví :cry: . Ono když ti ujede zadní kolo, tak se to ještě dá - i když variátor to moc nezlehčuje, prostě nejde vymáčknout spojka, a má to CBS takže se zadní brzdou brzdí i přední. Když ujede přední kolo, tak záleží na okolnostech, ale většinou ležíš (položil jsem to zatím jen jednou v létě za deště, když to předemnou zamázl na oranžovou a já si zablokoval přední kolo :D PCX je lehké a už jsem ho jednou udržel a kouzal jsem po ledu z kopce - kdo mohl čekat, že tam bude prasklá voda :roll: :lol: Otázka jak by se s tím poprala tříkolka. Tak nějak si říkám, že by to mohlo být trochu lepší - na youtube se dají najít i videa s tříkolnou na sněhu a působí to velmi jistě a s trochou cviku i sjízdně, ale cenově je to úplně jiná liga než PCX :roll: a bohužel je i výrazně širší což do ucpané Prahy není úplně ideální.

Každopádně zima si vyžaduje přípravu skůtra i řidiče.
Měním pneu - mám letní + zimní M+S (ty jsou hlavně na mokru a solném slizu sakra znát - v teple nad 20 stupňů zase mizí před očima).
Zkouším všelijaké "nano" spejíky proti korozi, ale v zásadě mám pocit, že nefunguje nic, takže klasika. Na jaře budu odrezovat a natírat výfuk - rezne hlavně koleno u hlavy, které je na ráně a chytá bordel z předního kola ... a cokoliv hliníkového má solnou "lišku", která už dolů nejde. Po první zimě jsem měl sundanou kapotáž a žádné zásadní problematické místo kvůli korozi jsem nenašel.

Parkuji venku na sídlišti. Půl roku jsem používal plachtu, ale je to strašný opruz to furt nandavat a sundavat ... navíc na to chčijou psi a když ji v létě člověk zabalí do kufru, tak po celém dni na sluníčku je to mňamka :lol: takže už rok a půl stojí jen tak uvázaný kvalitním řetězem k lampě veřejného osvětlení - řetěz už nechávám u lampy, v práci parkuji na uzavřeném dvoře, tam nezamykám. Když se stavuji na nákupu, tak jen zamykám řídítka.
Jediné co zlobilo, ale jen tuto zimu. Když pršelo a pak to zmrzlo, tak mi nateklo do ovladačů na řídítkám a zamrzlýma odtokovýma kanálkama už se voda nedostala pryč. Musel jsem 2x rozmrazovat páčku blinkrů, jinak bez problému.

Hodně doporučuji deku od Tucano urbano, protože v mrazech je to o kolena - po týdnu ježdění v -5 stupních mě už prakticky nepřestávali bolet. S dekou je to bez problému i v -15 :mrgreen: Blbý je, že to dere lak - sice k tomu dávají nějaké samolepky, ale jsou malé a težko se odhaduje kam je dát - já jezdil první zimu bez nich, koupil jsem položené PCX, takže mi o lak zas tak moc nejde. Ale mezi deku a lak se dostává bordel a vydře to matné fleky v laku. Uvažuji, že na jaře to zkusím rozleštit a na dotčená místá dám průhlednou fólii. Výhoda deky je, že při parkování se přetáhne přes sedadlo a to je vždycky suché. V létě je to pohoda, to se utře mikrovláknovou utěrkou do sucha a je klid, ale když je v zimě na sedle jinovatka, tak s tím nejde udělat nic, takže si na to člověk musí sednout a ono mu to pěkně taje pod prdelí :mrgreen:

Jezdím do práce 12km+12km, část po jižní spojce 80km/h ... mám "klasické" moto džíny s chrániči, měl jsem "moto vysoké tenisky", na podzim jsem reklamoval a vrátili mi peníze, tak jezdím v pohorkách a na léto zase pořídím moto tenisky, když si je člověk prošlápne, tak už jsou docela pohodlné i na chození. Dál mám kevlarovou mikinu s chránici, integrálu a zimní a letní rukavice. Na zimu si beru termo tričko a přes mikinu větrovku, když má člověk vyšší plexi, tak to stačí. Jaro/podzim odjezdím jen v mikině. Na letní vedra mám síťovanou letní motobundu.

Každopádně se v práci převlíkám (jsem kancelářská krysa) - těch 5 minut na převlečení mě fakt nezabije a je to výrazně lepší než dřepět v motohadrech celý den a nebo než jezdit v nemotohadrech po Praze, ale asi zálěží jak kdo má nastavený práh sebezáchovy :-)
Citelis

100+
 
Reputace: 35
Příspěvky: 183
Registrován: 20 bře 2019, 17:19
Bydliště: Praha
Skútr / moto: Honda PCX 2015
Tuning / úpravy: Yamaha FZS 600 Fazer 2000

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod Webka » 16 úno 2021, 20:54

Ahoj, vám co to drtíte i přes zimu. Jak jsem tu četl, tak oblečení máte vychytané. Co se týče skútru v zimním provozu to máte taky pod palcem, ale svýmu skútru potažmo motoru dopřejte motorový olej určený pro chladné oblasti používané v severských zemích. To samé i nápln přední vidlice a také lepší údržbu přední vidlice, zejména věnovat pozornost kluzákům obzvlášť za sněhu resp. prosoleného sněhu (sůl je svinstvo). Každodení očištění a následné ošetření kluzáků a těsnění silikonem není na škodu. Dále pak kontrola hustoty chladící kapaliny, také není zcela od věci. A skútrům uvázaných na ulici k lampě, přeji garáž či garážové stání. Přeji vám šťastnou cestu.
Webka

10+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 16
Registrován: 17 říj 2011, 10:41
Bydliště: Praha - Uhříněves
Skútr / moto: SH 150/ Scarabeo 200 Light/ Beverly 300

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod NIDECKER93 » 17 úno 2021, 08:41

duky5:
Elektro pre mna nie je riesenie nakolko ho nemam kde nabijat, a starosti ohladne jazdy v zime a parkovania su rovnake

keto:
Dakujem za rozsiahlu odpoved. Celkom si mi znechutil skuter na zimu :D S tou plachotu mi to je jasne, ze to bude otrava, ale prave kvoli tomu snehu dazdu a ladu by som ju daval. Najvac ma odradzuje ta hrdza a celko bordel, ktory pojde do skutru pocas zimnych mesiacov. Musim to este zvazit ci nebude lepsie riesenie kolobezka :D Co sa tyka obliekania, chodil som na motorke do prace aj ked bolo pod 10 stupnov a bola mi riadna zima hlavne na kolena, ked som mal obycajne rifle. V moto obleceni som chodil niekolkokrat, ale je to otrava sa obliekat a vyzliekat (pracujem v kancelarii, takze to problem nie je, ale nechcem sa prezliekat, cize jedine civil + nejaka neprefukava bunda ako som posielal). Dalsie neprijemnosti su dazd kedy ta motorka vobec nechrani a som cely mokry, a studena cesta + ze treba chodit fakt opatrne, lebo zadok vkuse hrabe a predok nedrzi stopu. Neviem ako sa bude skuter spravat, kedze ma tazisko dost vzadu a je lahky.
NIDECKER93

5+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2021, 15:47

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod keto » 17 úno 2021, 10:43

Koloběžka na takovou krátkou vzdálenost není špatná volba, když nemáš kde skútr parkovat, lehce ji vezmeš do bytu i kanceláře a ty lepší jezdí více jak 40 km/h. Jen bych asi vybíral nějakou s trochu většími kolečky a na zimu tomu obul nějaký hrubý vzorek. Sám koloběžku nevlastním, ale má ji zeť a je s ní spokojený. Třeba tato nevypadá zle http://www.unicooltech.cz/product/elektrokolobezka-zero10x/
Jinak na sníh a hladko je lepší lehký stroj, člověk má šanci to pak udržet rukama nohama, těžký už neudržíš. Skútr má nízko těžiště a to je také docela výhoda. Já osobně jsem jezdil v zimě radši na kole, větší kola jsou výhoda a nyní jsem pořídil elektrokolo KTM, což je díky značce taky skoro motorka a nepotřebuješ ani RZ a můžeš s tím i na cyklostezky :mrgreen:
Uživatelský avatar
keto

1000+
 
Reputace: 70
Příspěvky: 1137
Registrován: 24 zář 2010, 07:45
Bydliště: Ludgeřovice
Skútr / moto: Forza 350, NC 700X, SH 300i, Aprilia Scarabeo 200i

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod duky5 » 17 úno 2021, 11:16

NIDECKER93 píše:duky5:
Elektro pre mna nie je riesenie nakolko ho nemam kde nabijat, a starosti ohladne jazdy v zime a parkovania su rovnake

Na trase 4 km sa ti motor v skútri sotva zahreje, hlavne v zime. Keby si tak šiel občas do obchodu nič sa nedeje, ale jazdiť tak do práce celoročne nie je dobré pre ten motor.
Z tohoto pohľadu elektro skúter riešením je.
Sú modely, ktoré majú batérie vyberatelné, takže si ich môžeš zobrať domov a tam nabiť.

Ale ako už aj hore spomenul kolega, ani kolobežka by nebola zlým riešením.
Odporúčal by som laotie S10, 2000W vie mať maximálnu rýchlosť 70kmh, čo do mesta s 50kmh je ideálne, dojazd 80km keď pôjdeš po cyklotrase tak ti vydrží batéria celý týždeň...
Honda ADV350 Obrázek

Gilera Nexus 500 Obrázek, dlhodoby priemer za cca 77 000 km
Uživatelský avatar
duky5

1000+
 
Reputace: 106
Příspěvky: 1195
Registrován: 27 kvě 2011, 17:33
Bydliště: Bratislava
Skútr / moto: Honda adv350

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod Citelis » 17 úno 2021, 11:56

Elektro je bez garáže blbost - i když to má vyndavací baterku, tak každý den / obden 100 až 200 metrů tahat 10-20kg baterku se ti hodně rychle zají :wink:

S elektrokoloběžkama / elektrokolama je jen otázka času než po tom začnou šlapat a kontrolovat. Už jsem zaregistroval tendence o zavedení řidičáku na elektrokolo a registrace kol včetně čehosi jako SPZ. Navíc to co se dnes prodává nelze legálně provozovat na komunikacích - výkonově i rychlostně to spadá pod moto a mělo by to mít techničák i SPZ. To že to teď přehlíží neznamená, že to tak bude pořád - viz droni.

PCX se ohřeje skoro hned - má to 0,5l chladící kapaliny a termostat, který ji točí jen v hlavě motoru, když je studená, takže toho bych se fakt nebál.

A k oleji na zimu - řešil jsem přímo s Hondou a byl jsem několikrát ujištěn, že ta doporučená 10w30 je v pohodě na celoroční ježdění včetně "Pražské" zimy. 10w se dá jezdit až do nějakých teoreticky -25C. V servisním manuálu je psaná do -10C, což je taky napohodu - ono když je větší zima, tak jsou silnice většinou v takovém stavu, že se po nich nedá jezdit.
Citelis

100+
 
Reputace: 35
Příspěvky: 183
Registrován: 20 bře 2019, 17:19
Bydliště: Praha
Skútr / moto: Honda PCX 2015
Tuning / úpravy: Yamaha FZS 600 Fazer 2000

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod NIDECKER93 » 17 úno 2021, 13:52

takuto sialenu elektrokolobezku by som urcite neriesil, ist 70km/h na takych kolieskach po stojacky si ani neviem predstavit a krizovo ubrzdit uz vobec nie.
Ak kolobezku tak normalnu napr. xiaomi co ide 25km/h s dojazdom 30km vazi 12kg je mala skladacia spratna
Vyberanie baterie nie je riesenie, chcem si veci zjednodusit nie zkomplikovat.
Musim to este premysliet ale bud bude kolobezka alebo pcx. Pri PCX ma trapi parkovanie v zime a posypane cesty.
NIDECKER93

5+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2021, 15:47

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod moto.joker » 17 úno 2021, 14:50

Koloběžku Xiaomi mám. Je to super a nebál bych se těch 4 km. Otázka je kvality silnice. Přeci jen menší kola, tak to chce něco rozumného.
Od půlky léta jsem najezdil skoro 100 km jen tady u nás po městě.
Co mě na ní vadí je skutečnost, že si zatím netroufám ji nechat před krámem a jít nakupovat. Přemýšlel jsem i o nějakém zámku a samozřejmě zamykat, ale i tak. Mám obavu, že někdo čmajzne elektrokolobežku s cenovkou 10 a vedle stojící kolo za 20 tam nechá. Jen proto že elektrokoloběžka...
Výhoda ale je, že je malá a občas ji beru v krámě za dveře, případně do hospody dovnitř. Zatím s tím nebyl problém.

Ale jinak je to paráda. Už jsem nakoupil spoustu vylepšení. na Ali toho je mraky, včetně odpružené přední i zadní vidlice.
Jedu a kochám se ...
Bylo: Honda SCV Lead 100; Suzuki Burgman 250; Skyteam Cobra 125; Honda CB 900F Hornet; Honda Dylan 125; Yamaha N-Max 125; Yamaha X-Max 250
Je: Honda Forza 350; Yamaha YBR 125
Uživatelský avatar
moto.joker

1500+
 
Reputace: 323
Příspěvky: 1707
Registrován: 02 říj 2006, 21:36
Bydliště: Mnichovo Hradiště
Skútr / moto: Honda Forza 350

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod keto » 17 úno 2021, 14:56

K těm samohybům ohledně RZ je to tak, že podle nařízení EU č.168/2013 to musí mít omezení do 25km/h, co jede rychleji už není kolo, koloběžka, ale něco jako moped, těch kritérií je tam ještě více, ale tohle je asi to nejpodstatnější a platí to v podstatě už nyní, jen prodejce to prodává jako věc, s kterou nesmíš do provozu, ale všichni na tom do provozu jezdí a proto se tady na to chystají ty změny, protože to evropské nařízení je pro nás závazné.
Uživatelský avatar
keto

1000+
 
Reputace: 70
Příspěvky: 1137
Registrován: 24 zář 2010, 07:45
Bydliště: Ludgeřovice
Skútr / moto: Forza 350, NC 700X, SH 300i, Aprilia Scarabeo 200i

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod NIDECKER93 » 17 úno 2021, 14:59

moto.joker: to zabezpecenie trapi aj mna. Ale nevidim problem to zobrat do kancelarie, obchodu aj posilnovne. Lidl ma kosiky kde sa to da pekne ulozit, predpokladam ze aj iny to tak budu mat.

https://postimg.cc/vc9Dkr1V

Uvidim ako sa na koniec rozhodnem, no vychadza mi to zatial na tu kolobezku. Bude mi luto mat skuter celorocne vonku a chodit stale studene starty na kratke trasy + ma vyssiu cenu + technicka kontrola + poistka atd. Zatial vyhrava xiaomi pred hondou :D
NIDECKER93

5+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2021, 15:47

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod duky5 » 17 úno 2021, 15:32

NIDECKER93 píše:takuto sialenu elektrokolobezku by som urcite neriesil, ist 70km/h na takych kolieskach po stojacky si ani neviem predstavit a krizovo ubrzdit uz vobec nie.

Absolútne si nepochopil, ale nevadí. Auto má maximálnu rýchlosť 200kmh, chceš povedať že s ním jazdíš 200? Asi nie že?
Tých 70kmh som uviedol pre to, že je to maximálna rýchlosť a teda bežnú rýchlosť 50 s tým dosiahneš s prstom v nose aj do kopca. Určite lepšie ako xiaomi kolobežka s 500W, ktorú budeš honiť na maximum a bude to trpieť.
Btw aj tú laotie kolobežku vieš "zablokovať" na 25kmh a môžeš ísť bezpečne po cykloceste. A keď budeš chcieť ísť po ceste, odblokuješ a pôjdeš rýchlejšie, aby si nebol brzda premávky ako keby si mal xiaomi....
Honda ADV350 Obrázek

Gilera Nexus 500 Obrázek, dlhodoby priemer za cca 77 000 km
Uživatelský avatar
duky5

1000+
 
Reputace: 106
Příspěvky: 1195
Registrován: 27 kvě 2011, 17:33
Bydliště: Bratislava
Skútr / moto: Honda adv350

Re: Skuter celorocne

Příspěvekod NIDECKER93 » 17 úno 2021, 15:46

ja som nepovedal ze musis ist maxiamlkou, ale ist aj 50 na takych kolieskach, popripade krizovo brzdit po stojacky s takymi brzdami urcite nie je bezpecne do premavky. Niekde po luke a odlahlych cestach OK, ale neviem si to predstavit v meste. Ale to nie je podstatne, podstat je, ze je to takze a velke, takze tu su dalsie problemy, rovnake ako so skutrom, parkovanie, zima, sol, hrzda, + problematicke nabijanie. Xiaomi kolobezka je riesienie tychto problemov.
Skuter vymenit za elektro skuter alebo za nespratnu velku tazku kolobezku nie je v nicom lepsie ked mi to bude stat pred bytovkou zasnezene zamrznute.
NIDECKER93

5+
 
Reputace: 3
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2021, 15:47

Další

Zpět na Rady před nákupem skútru

 
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 5 návštevníků