Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Rady a doporučení před nákupem nových i ojetých skútrů

Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod Miro11 » 15 čer 2011, 22:18

Z dovodu mnohých otázok...ktorý z týchto dvoch? Netýka sa to len momentálne uverejnených typov ale všetkých maxiskútrov. Pre priamu konfrontáciu pri výbere, aby nováčikovia nemuseli preliezať niekoľko topicov, takže len rozdiely...na všetko ostatné sú vyhradené témy pre konkrétny typ maxiskútru :wink:
Nemám už prístup na portál, tak snáď nebude vadiť, keď sem dám oživený a pre vaše lepšie porozumenie...do češtiny prepísaný moj starý článok zo skútrmota :wink:
Príjemné čítanie...

Vedoucí k vedoucímu Honda Silverwing 600 - Suzuki Burgman 650: maximální potěšení v maxiscooters?

Obrázek


Určitě si pokládáte otázku: Proč?
Když už je pár desítek kusů lítá po republice nějaký ten rok? A každý své zkušenosti rád podá dalšímu? Je lepší mít oba v jednom textu. Jistě se najdou nový zájemci z řad nižších kubatur ... za co vyměnit to své. Je lepší ten, nebo ten? Toto téma je skutečně donekonečna se opakující ... a to je v pořádku. Je z čeho vybírat a proto se vám to pokusím přiblížit, zprostředkovaně i když svého favorita už mám. Nezaujatě…pomoc jsem hledal u zahraničních redakcí ... snad mi to nebudete mít za zlé. Do tohoto vlákna můžete pak vkládat své postřehy a zkušenosti, nebo také dotazy týkající-se obou strojů.

Tak na to vlítneme ...

Od roku 2002, Honda a Suzuki odhalily nové silnější kubatury v kategorii maxiscooters a to v obsahu 600 a 650 cm3. Sice Yamaha T MAX byl na trhu o rok dříve, měl své příznivce pro atraktivní vzhled a jeho nepopiratelné dynamické vlastnosti. Silverwing a Burgman si trochu déle hledali svých pilotů.

Je jasné, že naše oba maxiscooters zaparkované vedle sebe vyjadřují. Dlouhé a široké ze svými pohodlnými pohovkami pro piloty a cestující lákají pozornost. Jsou velmi vzdálené od původního skútru, staré dobré Vespy ze svými malými kolečky, rovnou podlahou a žádnou ochranou před průvanem. Vývoj nezastavíš ... nároky se zvýšily ... zvýšila se velikost ráfku, výkon ochrana, ... ale i hmotnosti na Hondě kolem 250 kg v pohotovostním stavu a více než 270 kg u Suzuki.

Obrázek


Město nebo cestování? Užitková vs limuzína ...

Bližším pozorováním můžeme odhadnout směr obou našich skútrů. Silverwing preferuje jednoduchost a vytříbenost s jakou lehkostí se proplete dopravní zácpou. Zrcátka umístěné na řídítkách poskytnou perfektního přehled co se děje za vámi. Ze svou šířkou 77 cm je štíhlá jako delfín.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Burgman přímo vyzývá k cestování s jeho vzhledem blízkým Gold Wingu. Vše je větší ... včetně čelního plexiskla (elektricky stavitelné) je větší a širší a to i zpětná zrcátka elektricky sklopitelné, což je zároveň výhoda i nevýhoda. Sice zmenšíte šířku která je 95 cm ale na druhou stranu přijdete o obraz za sebou. Tady by se hodila přilba ze zpětným zrcátkem ...

Vybavení naše koloběžky nemají na stejné úrovni.Honda je jednodušší, přehlednější na přístrojovém panelu. Nešokuje zákazníků, ale ani nezklame, palubní počítač, osvětlení schránky atd. .. U Burgmanu je verze Executive, která zahrnuje komplet elektrické ovládání ... včetně vyhřívání důležitých částí těla. Impozantně působí levá část řídítek s množstvím ovladačů a přepínačů. Je velmi dobře navržená a snadno se ovládají palcem ruky. Přístrojová deska informuje pilota o venkovní teplotě ... průměrné spotřebě. Podle některých názorů, připomíná hi-tec přístrojovku z aut 80 let ... U Silverwingu je méně úplná, ale zato elegantnější, jasně čitelná. Samozřejmě je to věc vkusu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Vpřed k porovnání.

Výhody obou skútrů jsou ve velikosti odkládacích prostorů, které bez reptání pojmu většinu vašich potřeb k pohodlnému cestování. Opět platí, že Silverwing zvládá schovat dvě full-face přilby, ukrýt zámek na kola a v přední části jsou dvě schránky z toho jedna uzamykatelná. U Burgmanu, je to obdobné s tím, že k přilbě můžete přihodit ještě tašku nebo balík PET flašek minerálky, vpředu jsou tři schránky, dolní velká uzamykatelná. Samozřejmě není problém instalovat spoustu příručních zavazadel ... ať už na strany ... dozadu a tunel. Kompletní info se dočtete na stránkách fóra, nebo u prodejců příslušenství, ať už originálního, nebo od jiných výrobců. Je z čeho vybírat. Nicméně vše z mírou a je potřeba dbát na bezpečí posádky ... při různých režimech jízdy a uvědomit si své rozměry v případě proplouvání mezi auty v koloně. Je působivé jak se tyto dva těžké stroje dokáží stát vašimi přáteli na cestách, i když je třeba k nim přistupovat s respektem. To platí zejména pro Burgman, kde přenosové zařízení je ovlivněno třením jeho koncové části na zadní kolo.
Kouzlo začíná při jízdě s dvojčaty, s nízkým těžištěm jezdí jako po másle. Stejná výška sedáku až 74 cm poskytuje dostatek klidu při pokládání nohou na zem. Široké sedadlo Burgmanu je malinko na tom hůře, ale dostačující. Místo pro pilotem je podobné u obou strojů, nabízejí výběr mezi normálním sezením a s uvolňující postojem s nohama kupředu. Pohodlné opěrky se postarají o vaše bedra…

Obrázek

Honda stvořená pro město ... Suzuki je někde jinde.

Pro Silverwing je jisté město: pro stroj 250 kg a jeho křídla snadné pro provoz. Vynikající poloměr zatáčení a rozvor 1595mm (stejně jako Burgman) zatímco jeho dvojče má trochu problém, aby se vešel do mezery mezi auta.(Vlastní zkušenost)
Od svých 50 koníků motor nabízí výkonné a lineární zrychlení. Burgman je také příjemný pro pohyb ve městě, s hladkým výkonným motorem a skvělou spotřebou. No bohužel se rychle chytí do pasti v přeplněných centrech velkoměst a to dokonce i po sklopení zpětných zrcátek je příliš široký svou zádí. No jakmile se dostane za horizont, Burgman se statečně ujme maximální úrovně pohodlí, ochrany a výkonu ... zrychlí tempo, v Silverwingu je to skutečně méně.
V městských oblastech povrchy silnic Honda prochází téměř bez povšimnutí. Více než 60% z 250 kg je umístěno více k zadní části. Přední vidlice jsou příliš měkké a ponoření při brzdění příliš velké. Jak bývá zvykem u skútrů záď je poněkud tvrdší. No 150mm široký ráfek 13“ a pneumatiky poskytují dostatečný pocit jistoty v náklonů. O brzdění se stará jediný kotouč vpředu a vzadu spolu ze systémem CBS a proto je velmi efektivní.
U Burgmanu je brzdění jeden z mála defektů, je sice silný v absolutoriu, no zápasí s vyšší hmotností a je častěji přivolán k práci ABS. (vlastní zkušenost)
Pro odpočinek ... jak píšu… je Burgman je roztomilý. Samozřejmě není tolik sportovní jako T- Max, ale rád přijme výzvu. Rychlost ano ... improvizace ne. Na silnicích je rychlost důležitá a vy budete dost často používat brzdy. Motor stejně účinný jako u Silverwingu dosahuje vyšších kilometrových hodnot.
Pokud jde o výběr z různých způsobů přenosu, to vše závisí na chuti pilota, sekvenční, nebo automat, který umožní příjemnou jízdu a spotřebu na dálnici. Samozřejmě je to možné použít i k brzdění při jízdě z kopce, ale normální automaticky režim i pro město vhodnější. Motor poskytne příjemnou pružnost a někdy dost brutální brzdění motorem. V tomto asi nebude souhlasit každý ... no je to věc zvyku určitě V režimu POWER jsou otáčky vyšší než v ECO a tím pádem spotřeba roste.

Obrázek

Granturismo.

Toto je doména pro Burgman, pilot sedí pohodlně v příjemné pozici ... s vyhřívaným sedadlem, s ochranou před větrem. Je jako v bublině štěstí chráněn před deštěm, no ale Suzuki se nelíbí boční vítr z důvodu rozměrnějšímu profilu. Honda chrání stejně skvěle a má ještě výhodu, že nevytváří aerodynamickou depresi, která tiskne pilota odzadu při vysokých rychlostech jako je tomu u Burgman. Sedadlo u Silverwingu je poměrně pohodlné, jen ty malá kola ... Pokud jde o akční rádius je to tom lépe Honda s nádrží o 1 litr větší a spotřebou 6,4 proti 5,9 l/100km, jezdí SW 600 o 40 km více než B650. Pro někoho frustrující neboť u Burgmanu jsou schopnosti a předpoklady jezdit velké vzdálenosti opravdu vynikající.
S Hondou Gold Wing 1800 je Burgman plavidlo na dvou kolech. Je příjemný pro spolujezdce, navíc jako vozidlo (taxislužby) nemá žádnou chybu a většina ocení pohodlí vzadu podobné velmi jako u GW.
U obou strojů Silverwing a Burman jsem již zmínil působení změny těžiště stylu jízdy kvůli zavazadlům, to platí samozřejmě i pro spolucestující. No většina z vás má s tím bohaté zkušenosti. To jen pro nováčky připomenutí…

Obrázek

Hodnocení: dva velmi rozdílné programy.

Shrnuty a podtrženo ... naše dvě koloběžky naznačují dva rozdílné směry.
Neprůkazný Silverwing na dálkových trasách, jeho doménou bude spíš město a předměstí, kde podává brilantní a luxusní výkon. Tím je trochu omezeno jeho využití, ale na druhou stranu velmi bezpečný pocit při jízdě a následném brzdění. S cenou nižší než T-Max a Burgman.
Mezitím u Burgmanu samozřejmě dobré využití výkonu motoru, hlavně v dlouhodobém horizontu ... při dalekých cestovatelských aktivitách. Je jedno jestli bude sám pilot, nebo ve dvojici, se zavazadly. Nabídku cestovatelského komfortu trochu kazí cena která ve verzí Executive patří k těm vyšším. No ve srovnání s BMW R 1200 RT nebo Gold Wingu je to za hubičku. No nebudu srovnávat ... to je jiná cestovní kategorie.

Kritéria: Honda Silverwing 600 - Suzuki Burgman 650
- Estetika a kvalita zpracování: 5 / 10 - 7 / 10
- Dojem motoru a převodovky: 10/15 - 9 / 15
- Představení: 5 / 10 - 6 / 10
- Zvuk: 4 / 5 - 3 / 5
- Manipulace a stabilita: 3 / 10 - 6 / 10
- Pohyblivost a manévrovatelnost: 7 / 10 - 6 / 10
- Brzdění: 7 / 10 - 6 / 10
- Pohodlí a ochrana: 7 / 10 - 10/10
- Spolujezdec: 8 / 10 - 10/10
- Praktičnost: 3 / 5 - 5 / 5
- Spotřeba a dojezd: 3 / 5 - 2 / 5
- Celkem / 100: 62/100 - 70/100

Obrázek
Naposledy upravil KYBLOS dne 08 zář 2013, 05:15, celkově upraveno 1
Důvod: Téma bylo přesunuto do správné sekce
Uživatelský avatar
Miro11

1000+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 1117
Registrován: 10 říj 2007, 08:53
Bydliště: Řečany n. Labem
Skútr / moto: ...ex B650 Exe 07 :-)
Tuning / úpravy: social edition

Re: Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod Toom » 16 čer 2011, 11:25

Co k tomu dodat?
Já mam zkušenosti pouze s burgmanem a vše sedí(o 10kobyl navíc by neškodilo a silnější brzdy už vůbec ne!)
Možná snad jen servisní náklady-burgman je určitě náročnější,oleje každých 6tkm,drahej řemen,drahý gumy,hromada ložisek atd

PS: nechápu jak to děláte, ale když prší, tak v suchu a bezpečí nejsem :lol: a lezu do nepromoků
Toom

250+
 
Reputace: 1
Příspěvky: 289
Registrován: 16 srp 2007, 12:16
Bydliště: Tlustovousy
Skútr / moto: exB650exe K8
Tuning / úpravy: mouchy na plexi

Re: Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod Defender » 23 čer 2011, 23:23

Mám zkušenosti jenom se silverwingem... Vše bych hodnotil jako pozitivní, až na tu hmotnost. Sem tam se mi stane že ho musim přetlačovat, ale to je asi úděl všech maxiskůtrů... Jinak jenom samé pozitiva, "a sociální výhody".
Jawa 250/592 (já 2500km) PRODÁNO
Honda FJS 600 Silverwing 40300km (já 18300km) PRODÁVÁM
Jawa 250/592 24400km (já 400km)
Honda PCX 150 - 600km
Uživatelský avatar
Defender

50+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 77
Registrován: 25 dub 2011, 18:39
Bydliště: Liberec
Skútr / moto: Honda Silver Wing 600

Re: Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod fyluta » 27 čer 2011, 21:54

pekny clanek ... !! rad si poctu vse o skutrech

jen napsat u Honda Silverwing 600 ze je do mesta, je trosku asi mimo... ... to bych ja s Yamahou mel jezdit jen po vesnici do samosky pro nanuk a zpet jak jsem to pochopil :)
Obrázek Obrázek
Chorvatsko na skůtru 2011 - 1880km
Uživatelský avatar
fyluta

250+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 283
Registrován: 18 bře 2010, 08:37
Bydliště: Královéhradecký kraj
Skútr / moto: Yamaha Versity 300 r.v.2005
Tuning / úpravy: http://www.skutrforum.cz/viewtopic.php? ... 40#p137565

Re: Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod wictor » 28 čer 2011, 00:39

Pěkný článek :wink: :P Jen je potřeba uvést malou poznámku a to tu, že Honda SW-T 600 byla v současné době značně modernizována a vyjíždí vlastně ve zcela novém kabátku ... což je docela dobrý námět pro srovnávací test na SP a to Burgman 650 versus Honda SW-T600 (samozřejmě mám na mysli modelový rok 2011) :wink:
Uživatelský avatar
wictor

Moderátor
 
Reputace: 43
Příspěvky: 3782
Registrován: 16 črc 2009, 21:00
Bydliště: Praha
Skútr / moto: HONDA SW-T 400

Re: Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod HALU » 04 črc 2011, 00:34

Mám skúsenosti iba s SW, ale som nadmieru spokojný.........
HALU

50+
 
Reputace: 0
Příspěvky: 75
Registrován: 26 dub 2011, 22:03
Bydliště: Revúca. okres Revúca, stredné Slovensko

Re: Maxiskútr versus maxiskútr - porovnání

Příspěvekod janon » 04 črc 2011, 13:32

Myslim, ze cele kouzlo te stale vychvalovane modernizace SW 600 na SW-T600, se tyka pouze a jenom esteticke stranky, ktera se i mne priznam se, velice zamlouva, ale na druhou stranu, bych po 10, nebo kolika letech, cekal zasah nejen do designu. Pravda je, ze ve srovnani s B650 je potreba pochvalit i tento byt nevyrazny posun v pred.
bylo Honda Lead 100 najeto 40 000 km (ja 12 000)
bylo Yamaha Majesty 400 najeto 206 000 km (ja 136 000)
bylo Honda Silver Wing 600 najeto 110 000 km (ja 92 000)
nyní Yamaha T Max 560 najeto 27 000 km (ja 14000)
Uživatelský avatar
janon

2500+
 
Reputace: 195
Příspěvky: 2745
Registrován: 02 říj 2006, 21:36
Bydliště: Praha


Zpět na Rady před nákupem skútru

 
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník