duky5 píše:…. Pôvodná myšlienka je vytiahnuť šoféra z auta a dať ho na skúter - na jeho každodennej ceste z a do práce. Cieľom je uľaviť doprave aktívnej aj statickej. Takto získajú skútristu, ktorý má dané cesty v malíčku.
Cieľom určite nebolo, aby si Čech vybehol na svojej 125 s Bčkom na dovolenku do Chorvátska či pojazdil Rakúsko Nemecko. Na to nech si urobí papiere ako má, pôvodná myšlienka ako píšem bola iná....
Ano, myšlenka možná to byla ušlechtilá, nicméně se zcela minula účinkem. Nevím jak je to jinde, ale asi to bude podobné. Já jezdím na skútru do práce když to počasí umožní prakticky pořád a musím říct, že potkat někoho na skútru, jak jede do práce se rovná výhře v loterii. Takže tady je zcela evidentní, že myšlenka se zcela minula účinkem, lidi dál jezdí v plechovkách a raději budou trčet hodiny v klimatizované plechovce, než se trmácet na skútru / motorce...
Je celkem dost důvodů, proč tomu tak je. Já osobně vidím jako hlavní důvody tak mizerné rozšířenosti skútrů ke každodenní dopravě klimatické podmínky. Přece jen u nás je sezona výrazně kratší než v jižanských státech, kde se jezdí snad skoro celý rok. Dále ti slavní ouřadové i když přišli se skvělou myšlenkou, jak lidi přetáhnout z aut na skútry, tak tuto záležitost nedotáhli legislativně. Nejsou prakticky žádné parkovací místa pro skútry, možná ve větších městech se situace zlepšuje, ale co tak cestujeme po republice, tak opravdu je jen minimum vyhrazených míst pro jednostopá vozidla. A když už jsou, tak se tam většinou platí stejně jak za auto, nebo jen malý rozdíl.
No a to ani nemluvě o nějaké legislativě chování se v kolonách, na semaforech atd. Současná legislativa totiž skútrum nebo jednostopým vozidlům moc příznivě nakloněná není. Takže se ani nedivím, že lidi se nijak moc nehrnou z těch aut, spíše naopak, aut je čím dál více a je to čím dál horší, viz třeba situace tady u nás na Přerovsku, nebo Olomouc atd.
Ale jinak taky souhlasím s názorem, že kdo chce na skútru cestovat i po Evropě, tak by si měl ve vlastním zájmu udělat ty papíry na A, pak už není potřeba stále dokola řešit jedno a to samé a lze si vyloženě výletování užívat bez obav z toho, jestli mě někde nechytnou kvůli tomu, že nemám potřebné papíry