Ano, ale ÚAMK má pravděpodobně na mysli tu možnost absolvování 6-ti hodinového kurzu v autoškole a zapsání harmonizačního kódu 111 do řidičáku, o kterém se tu už psalo. Toto je pro nás bohužel možné jen v případě, že bychom měli hlášený pobyt na území Rakouska, protože je k tomu nutná výměna ŘP za nový a ten může dostat jen občan, který má území daného státu ohlášený pobyt.
Zkoušel jsem hledat na internetu, a nenašel jsem žádní info, že by se v tom něco změnilo, a že by Rakousko přistoupilo na možnost povolit řízení skútru do 125 ccm s ŘP skupiny B bez jakýchkoliv dalších požadavků.
Když se ale bavíme o tomto tématu. Nedávno jsem zkusil napsat do jedné francouzské autoškoly ohledně podobného kurzu (7 hodin), který je podmínkou pro řízení skútru do 125 ccm ve Francii. Zajímala mne možnost, jestli si tento kurz může udělat i člověk, který nemá ve Francii vůbec hlášený pobyt. Na rozdíl od Rakouska totiž po absolvování tohoto kurzu nedochází k žádnému zápisu do ŘP, ale absolvovent dostane přímo z autoškoly potvrzení, které pak předkládá společně se ŘP při případné policejní kontrole. Podle odpovědi, kterou mi poslali to vypadá, že tento kurz může absolvovat každý člověk s EU řidičákem bez ohledu na jeho aktuální adresu pobytu. Takže pro ty, kdo plánují dovolenou ve Francii a chtějí si půjčit skútr, stačí zaplatit cca 250 - 350 EUR za tento kurz

Otázka je, jestli by jim nevadilo, že člověk neumí francouzsky. Žádný test se tam ale v rámci tohoto kurzu nedělá, jde jen o jakési praktické školení.